Cerar: Jazbec tudi po dodatnih pojasnilih uživa moje zaupanje

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec tudi po dodatnih pojasnilih vladi uživa zaupanje premierja Mira Cerarja.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Ta je na novinarski konferenci po današnji vladni seji povedal, da je vlada na podlagi vseh znanih dejstev ocenila, da ni razlogov, da ne bi še naprej zaupala v Banko Slovenije. Posebej je izpostavil tudi pomen njene neodvisnosti.

Miro Cerar je spomnil, da je Boštjan Jazbec že na seji minuli teden odgovoril na številna vprašanja in podal izčrpna poročila, iz katerih ni bilo mogoče razbrati nobenih nepravilnosti pri ukrepih za sanacijo bank v letu 2013 in lani.

Na današnjem informativnem pogovoru z guvernerjem je po Cerarjevih besedah prejela še odgovore na nadaljnja izčrpna vprašanja, guverner pa jim je še enkrat zagotovil, da so bili vsi postopki zakoniti in ustrezni.

Jazbec je tako po pojasnilih predsednika vlade zagotovil in z argumenti ter materialnimi dokazi podkrepil, da v času njegovega mandata on in širše vodstvo nadzornika bančnega sistema nista ravnala nezakonito ter na način, ki bi bistveno odstopalo od standardov na tem področju.

Cerar je poudaril, da je vlada na podlagi vseh znanih dejstev, informacij in pojasnil ocenila, da ni razlogov, da ne bi še naprej zaupala v Banko Slovenije, Jazbec pa še naprej uživa tako njegovo zaupanje kot zaupanje ministrske ekipe. Iz vseh dejstev in argumentov je bilo namreč moč zaključiti, da z vidika Banke Slovenije ni bilo nobene nepravilnosti.

Jazbec je vlado seznanil tudi z dejstvom, da na podlagi nekaterih ovadb v Banki Slovenije poteka tudi kriminalistična preiskava, ki pa je po Cerarjevih besedah v pristojnosti Nacionalnega preiskovalnega urada in drugih organov.

Vlada si je po premierjevih pojasnilih predvsem prizadevala razjasniti dejstva in številna javna ugibanja o tako pomembni ustanovi, kot je Banka Slovenije.

O ukrepih Banke Slovenije se bo v prihodnjih tednih razprava nadaljevala v DZ. Cerar pričakuje, da bo ta potekala s premišljenimi in nedvoumnimi argumenti, ki ne bodo dopuščali vtisa, da gre za zavestno vzbujanje dvoma v neodvisnost Banke Slovenije.

Predsednik vlade je namreč posebej izpostavil, da je Banka Slovenije neodvisna ustanova v skladu s temeljnimi pogodbami EU, katerih sooblikovalka je tudi Slovenija. Vlada zato ne sme posegati v delo Banke Slovenije, je dejal Cerar.

Premier je guvernerja na sejo vlade povabil, potem ko se je Banka Slovenije znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z določitvijo likvidacijske vrednosti posamezne banke ter z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke večkrat odločno zavrnil.

STA


Najbolj brano