Cerar: Iskali bomo kompromise, a zmerno bomo morali varčevati vsi

Vlada pri pripravljanju proračunskih ukrepov za prihodnje leto po besedah premierja Mira Cerarja ni le varčevalno naravnana. Je pa Cerar v današnji izjavi priznal, da bomo morali zmerno varčevati vsi, pri čemer se zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Kot je dodal, zaradi zavez v koalicijskem sporazumu o tem razpravljajo previdno.

Miro Cerar je priznal, da bomo morali zmerno varčevati vsi, pri čemer se zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem Foto: STA
Miro Cerar je priznal, da bomo morali zmerno varčevati vsi, pri čemer se zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada po besedah Mira Cerarja intenzivno razpravlja o tem, kje bo treba privarčevati, da bodo lahko prihodnje leto dosegli cilj, da primanjkljaj ne bo presegel 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To bo omogočalo, da lahko še naprej sami upravljamo s financami in državo, je pojasnil.

Cerar je v izjavi novinarjem po srečanju s svojo poslansko skupino v Ljubljani poudaril, da vlada ne razpravlja le o restriktivnih ukrepih, ki bodo nujni, pač pa tudi o ukrepih, ki zadevajo ekonomičnost procesov delovanja javne uprave oziroma razvoj na tem področju.

Ministrstva bodo po zagotovilih predsednika vlade v prihodnjih mesecih intenzivno spodbujala projekte, ki naj bi pomagali gospodarstvu in državi.

Pri varčevanju se po Cerarjevih besedah zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Ocenil je, da tudi predsednik Desusa Karl Erjavec kaže posluh za to in se zaveda, da če bo treba povsod varčevati, bo treba tudi na tem področju. Prav danes popoldne bo o tem razpravljal izvršni odbor Desusa.

Po Cerarjevih zagotovilih ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin do te mere, da bi jim bistveno poslabšali razmere. Zato bodo iskali kompromisne rešitve, ki bodo pripeljale do cilja, da bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost.

Predvsem pa po premierjevih besedah ne smejo demotivirati javnih uslužbencev in tistih, ki zdaj morda nekoliko bolj zaskrbljeno zrejo v prihodnost. Pač pa morajo, kot je poudaril, najti stimulacije, pri čemer bo vlada naredila tudi premike v pozitivno smer.

Premier je pojasnil, da vlada niti sama ni dovolj konkretno opredelila vseh ukrepov, ki jih bodo morali sprejeti. O tem bo govoril, je napovedal, tudi na sredini seji. Zanesljivo bodo predloge transparentno najprej predstavili koaliciji, nato pa vsem poslancem, je dejal in dodal, da bo ta razprava potekala na očeh celotne javnosti.

STA


Najbolj brano