Cerar: Hrvaška ni opravila svoje naloge

Predsednik vlade Miro Cerar je v izjavi za medije ob obisku zbirnega centra za begunce v Brežicah dejal, da Hrvaška ni opravila svoje naloge glede beguncev. Ob tem pa poudarja, da Slovenija val beguncev iz Hrvaške obvladuje in da zadeve potekajo urejeno, nadzorovano in obvladljivo. S hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem je Cerar v kontaktih.

Predsednik vlade Miro Cerar je v izjavi za medije ob obisku 
zbirnega centra za begunce v Brežicah dejal, da Hrvaška ni 
opravila svoje naloge glede beguncev. Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar je v izjavi za medije ob obisku zbirnega centra za begunce v Brežicah dejal, da Hrvaška ni opravila svoje naloge glede beguncev. Foto: STA

BREŽICE > "Vemo, da Hrvaška ni opravila svoje naloge. Zadeve so ušle izpod nadzora in prišlo je celo do nekorektnih usmerjanj beguncev proti Sloveniji," je danes v Brežicah povedal Cerar.

S hrvaškim kolegom Milanovićem se je Cerar glede begunske problematike pogovarjal v petek in danes. Kot je dejal slovenski premier, je Milanovića opomnil na zaveze Slovenije do schengenske meje. "Opozoril sem ga, da ni korektno, da prihaja do usmerjanja in spodbujanja beguncev proti Sloveniji," je dejal. Dodal je, da to ni korektno tudi zato, ker sta Slovenija in Hrvaška v Evropski uniji ter da je potrebno sodelovanje. "Smo v kontaktu, ampak to nič ne pomaga. Slovenija se mora sama soočiti s tem izzivom," je še dejal.

“Koridorji niso tista politika, ki bi jo bilo treba tukaj spodbujati”

Sicer pa je predsednik vlade zelo hvaležen policiji in tudi ostalim, ki so že v prvih urah po prihodu beguncev v Slovenijo pomagali pri obvladovanju položaja. "Slovenija je varuh schengenske meje in to odgovornost ter nalogo bomo opravljali tudi vnaprej," je dejal.

Poudaril je, da se s hrvaškim in avstrijskim kolegom ni nikoli pogovarjal o koridorju, to bi bilo po njegovem mnenju tudi narobe. "Koridorji niso tista politika, ki bi jo bilo treba tukaj spodbujati," pravi Cerar.

Dejal je, da se niti niso pogovarjali o kakšnih številkah ali kvotah, koliko beguncev bodo sprejeli. Slovenija je sicer že na ravni EU pristala na prve kvote sprejema beguncev, vendar pa se je ob sedanjem velikem valu beguncev treba dogovarjati z Avstrijci in tudi drugimi državami, je dodal. Poudaril je, da z Avstrijci sodelovanje poteka učinkovitejše.

"Pri nas nudimo zdravstveno pomoč, postopamo zelo humano, beguncem omogočamo spodobne pogoje, da lahko tu nekaj časa ostanejo. Seveda pa bomo potem v sodelovanju z Avstrijo, Nemčijo in nekaterimi drugimi državami in EU poskrbeli, da se bo ta tok premaknil tja, kjer je to potrebno," je izpostavil premier.

Dodal je, da bo Slovenija za del beguncev lahko poskrbela, a ko bodo kapacitete polne oz. presežene, bo treba najti sporazum in skupni jezik z drugimi državami.

Kot pravi, je dolžnost Slovenije, da registrira prihod ljudi, ugotavlja njihovo identiteto in ali lahko vstopijo v EU. "Toda če zadeve presežejo zmožnosti naših policistov in drugih deležnikov, lahko pride do položaja, ko bomo do neke mere morali zmanjšati obseg tega preverjanja," je opozoril.

Po njegovih navedbah je nemogoče napovedati, kdaj bodo te kapacitete v Sloveniji zapolnjene. Trenutno si prizadevajo, da bi jih nekoliko povečevali in omočili beguncem "vsaj začasni počitek, zdravstveno oskrbo, hrano, vse kar potrebujejo". Kot pravi, bo ocena možna v prihodnjih dneh.

Slovenija ne zapira meja

Dejal je še, da Slovenija ne zapira meja, "moramo pa opravljati kontrolo in nadzorovano ter obvladljivo usmerjati te tokove ljudi".

Na vprašanje, ali je možno, da Avstrija del beguncev vrnila nazaj na Hrvaško in Slovenijo, je Cerar dejal, da je mogoče marsikaj. "Za slovenijo lahko rečem, da postopa po pravilih, po lastni in evropski zakonodaji. Bistvo je to, da Slovenija hoče tu ravnati evropsko," je dodal.

"Vemo, da so velike mase beguncev izziv za EU. In če ne bo zelo hitro prišlo do skupne evropske rešitve, za katero se bom še posebej zavzel prihodnjo sredo na Evropskem svetu, potem lahko marsikje zadeve uidejo izpod nadzora, kot se je že zgodilo v nekaterih državah," je opozoril.

Poudaril je potrebo, da pri ravnanju z begunci ne prihaja do nasilja. "Zelo pomembno je, da ni nasilja, da pokažemo humanitarnost in zagotavljamo varnost, red in mir," pravi.

Sicer pa je predsednik vlade zelo hvaležen policiji in tudi ostalim, ki so že v prvih urah po prihodu beguncev v Slovenijo pomagali pri obvladovanju položaja. "Slovenija je varuh schengenske meje in to odgovornost ter nalogo bomo opravljali tudi vnaprej," je dejal.

Predsednik vlade je tudi pozval državljane, da "smo vsi skupaj potrpežljivi, da se zadeve ne prestrašimo, da vemo, da državni organi to obvladujejo".

STA


Najbolj brano