Cerar: Dokončne odločitve glede taks CO2 ni, dvig DDV je raca

Glede sprememb pri dajatvah na izpuste ogljikovega dioksida po besedah predsednika vlade Mira Cerarja še ni dokončne odločitve. Vlada želi oblikovati takšno davčno politiko, ki bo podpirala ukrepe za rast in zaposlovanje, je danes v državnem zboru dejal Cerar in zatrdil, da o dvigu DDV ni bilo nikoli govora, pač pa gre za novinarsko raco.

Glede sprememb pri dajatvah na izpuste ogljikovega dioksida po besedah predsednika vlade Mira Cerarja še ni dokončne odločitve. Zatrdil je, da o dvigu DDV ni bilo nikoli govora. Foto: STA
Glede sprememb pri dajatvah na izpuste ogljikovega dioksida po besedah predsednika vlade Mira Cerarja še ni dokončne odločitve. Zatrdil je, da o dvigu DDV ni bilo nikoli govora. Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je na vprašanje poslanca NSi Mateja Tonina, kako namerava vlada uravnotežiti proračun, odgovoril, da bo glavnina ukrepov na strani odhodkov. Na strani prihodkov bo le manjši del ukrepov, pri čemer bo šlo predvsem za prestrukturiranje, na primer z večjo obdavčitvijo premoženja in konkurenčnejšo obdavčitvijo dela, je dejal.

Pametno prestrukturiranje odhodkov

“Gre za nadaljevanje restriktivne politike plač v javnem sektorju, racionalizacijo širšega sektorja država ter za bolje ciljane izdatke za investicije,” je naštel ukrepe na odhodkovni strani proračuna. Dogovori o tem potekajo v socialnem dialogu, s katerim je Cerar zadovoljen.

“Vlada namerava javne finance konsolidirati predvsem s pametnim prestrukturiranjem odhodkov, s ciljem, da za vsak evro javnega denarja dobimo najboljše učinke,” je zatrdil.

Učinkovitejše pobiranje javnih dajatev, odločnejši boj proti sivi ekonomiji

Med ukrepi na strani prihodkov je navedel učinkovitejše pobiranje javnih dajatev ter še bolj odločen boj proti sivi ekonomiji.

Glede nekaterih napovedanih in že sprejetih davčnih ukrepov, ki bodo obveljali z letom 2015, pa je dejal, da jih je vlada skrbno izbrala, da ne bi povzročili poslabšanja gospodarskih razmer in bi imeli čim več dolgoročnih pozitivnih učinkov.

Dvig DDV je novinarska raca

V zvezi s tem je dejal, da vlada razprave glede znižanja olajšav pri plačevanju dajatve za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida še ni končala. “O dvigu DDV ni bilo nikoli govora, to je neka novinarska raca, ki se je pojavila ne vem kje,” je dejal in dodal, da vlada ohranja trošarine na zdajšnjih ravneh, ker je to smiselno, uvedla bo tudi nepremičninski davek, saj to piše v koalicijski pogodbi. Predvsem pa ima Slovenija na tem področju eno največjih rezerv, je dodal.

Posluh za regionalni razvoj

Cerar je obljubil, da bo vlada izkazala maksimalen posluh za regionalni razvoj ter si prizadevala za ukrepe, ki bodo prispevali k razvoju lokalnih okolij. Na opozorilo Franca Trčka (ZL), da je država izrazito centralizirana, ob tem pa imamo občine z veliko obveznostmi in vedno bolj praznimi občinskimi blagajnami, je tudi napovedal, da se bo vlada podala v vse slovenske regije. Ob tem pa je treba upoštevati raznolikost regij ter vzpostaviti dialog, je dejal.

Sicer pa niso vse občine v težavah. Tiste, ki so, pa v težavah po Cerarjevih besedah niso samo zaradi slabe politike države, pač pa tudi zaradi slabe politike v občinah. Kot tipičen primer je navedel Maribor.

STA


Najbolj brano