Cerar: Čaka nas težko obdobje v letu 2016, potem bo šlo na bolje

Premier Miro Cerar je za Radio Slovenija pojasnil, da bo razprava o proračunih, ki se sprejemajo jeseni, zahtevna. “Čaka nas težko obdobje v letu 2016, po tem letu bo šlo na bolje,” je dejal v pogovoru ob prvi obletnici parlamentarnih volitev, ki jih je dobila njegova SMC. Zanjo je, kot meni Cerar, značilno, da zna povezovati leve in desne.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Na vprašanje, koliko bo morala Slovenija v prihodnjem letu privarčevati, je premier Miro Cerar v pogovoru za Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija pojasnil, da proračunsko razpravo šele pričenjajo. Težko obdobje nas po njegovih besedah čaka, ker bo prihodnje leto nižja gospodarska rast in manj evropskih sredstev, saj prehajamo iz ene finančne perspektive v drugo. Proračunska sredstva bodo zato omejena, kar bo za vlado hud napor, je ocenil Cerar in poudaril, da moramo v tem prehodnem obdobju potrpeti. “Do pravega premika bo prišlo čez eno leto, ko bomo prešli to težko fazo,” je dejal.

Kot je zatrdil, vlada ne bo dvigala nobenih davkov brez zelo poglobljene prehodne strokovne razprave in tudi soglasja v koaliciji. Če bodo uvajali nove davke, jih bodo na ta način, da jih bodo kompenzirali s čim drugim - to ne sme ogroziti že pridobljenih socialnih pravic in tudi ne sme poslabšati stanja v gospodarstvu, je pojasnil. Zanikal je, da bi na vladi razpravljali o dvigu DDV, informacijo o načrtovani ukinitvi najvišjega dohodninskega razreda pa je označil za informacijo “rekla-kazala”.

Cerar je prav tako korigiral navedbe v javnosti, da je minister za finance Dušan Mramor napovedal, da nepremičninski davek v tem mandatu ne bo uveden. Minister je namreč povedal, da se zastavlja vprašanje, ali bo ta davek mogoče uvesti, ker so evidence o nepremičninah izjemno pomanjkljive, je pojasnil premier. Dokler tega ne preverijo, po Cerarjevih zagotovilih davka ne bodo uvedli, ker bi lahko povzročili krivice.

Poleg davčne reforme je med drugim omenil še zdravstveno reformo, ki jo že pripravljajo, in napovedal pokojninsko reformo. Ta sicer po njegovih besedah še ni nujna, toda ker je demografska slika slaba, želijo imeti do konca leta pripravljeno analizo, da se bo vlada lahko prihodnje leto s tem intenzivno ukvarjala. Cerar upa, da jim reformo uspe sprejeti še v tem mandatu.

Premier je sicer naštel več sprejetih dokumentov, ki so bili po njegovem mnenju potrebni tudi za konsolidiranje javnih financ. Med njimi je za vrhunec označil nedavno sprejet izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, ki so ga poleg koalicijskih podprli tudi poslanci NSi in ZaAB.

Kot je poudaril, SMC išče sodelovanje na vseh straneh, tudi v opoziciji. Na vprašanje, na čigavi strani je krivda, da tako kot z drugimi opozicijskimi strankami ni sodelovanja tudi s SDS, je odgovoril, da je o krivdi težko govoriti, da pa so v omenjenem fiskalnem zakonu upoštevali tudi nekatere predloge SDS. Zato mu je, kot pravi, žal, da je zmanjkalo nekaj dobre volje, da bi predlog podprli tudi poslanci SDS.

Navedbe, da naj bi razmišljal o rekonstrukciji vlade, je zanikal in jih označil za ugibanja, neutemeljene strahove ali podtikanja. “Če se z nekom dogovoriš, podpišeš sporazum, se tega držiš,” je bil jasen. Glede razmer v koaliciji pa je pojasnil, da je vsaka koalicija težavna, a je na koncu ta napor smiseln. V zvezi s svojo stranko, ki so jo ustanovili tik pred volitvami, pa je dejal, da je to v svoji strukturi še zelo krhka stranka, da pa se zavedajo svoje temeljne naloge, ki je ob vodenju vlade in največje poslanske skupine tudi delo s strankinimi odbori na terenu.

STA


Najbolj brano