Cerar o begunski krizi: Skočili smo na zadnji vlak

Premier Miro Cerar je danes dejal, da so ukrepi, za katere so se dogovorili voditelji EU na sredinem izrednem vrhu o begunski krizi, dovolj jasno definirani, da bo prišlo do resnejših premikov pri reševanju te krize.

Premier Miro Cerar je  izpostavil potrebo po izboljšanju 
dialoga s Turčijo, od koder prihaja v Evropo zelo veliko 
beguncev, ter zagotovitev nadzora in obvladovanja razmer 
na zunanjih mejah unije. Foto: STA
Premier Miro Cerar je izpostavil potrebo po izboljšanju dialoga s Turčijo, od koder prihaja v Evropo zelo veliko beguncev, ter zagotovitev nadzora in obvladovanja razmer na zunanjih mejah unije. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je v izjavi za medije ob robu seje DZ poudaril Miro Cerar, je zelo pomembno, da je bila odločitev Evropskega sveta sprejeta po konstruktivni razpravi, v kateri so vsi voditelji iskali rešitve za naprej in oblike sodelovanja pri reševanju krize. V izjavi so prav tako napovedali ukrepe, ki so v glavnem kratkoročni ali srednjeročni, a so dovolj jasno definirani, nekateri celo s časovnim rokom, da bo prišlo do resnejših premikov v reševanju begunske krize, je pojasnil.

Po Cerarjevih besedah bo tako treba v novembru vzpostaviti tako imenovane stične točke obravnavanja beguncev na obrobnih državah EU. Na vrhu so veliko govorili tudi o aktivnostih evropske diplomacije v Afriki in na Bližnjem vzhodu, na ravni ZN in drugod, tudi v stikih s Turčijo, kjer je treba iskati dogovore, je dejal Cerar.

Povedal je še, da bo EU namenila tudi denar, tako za mednarodne humanitarne organizacije kot konkretno za pomoč državam, ki se najbolj neposredno soočajo z begunsko problematiko.

Po Cerarjevih ocenah so ujeli zadnji vlak za rešitev te krize. “Evropa je predolgo čakala in odlašala te zadeve, zdaj pa smo skočili na zadnji vlak. Če bomo peljali to pot, lahko v prihodnjih tednih in mesecih le pridemo do skupnih rešitev, h katerim sem vedno pozival in s katerimi se moramo enotno spopasti,” je dejal.

Ponovil je, da je treba biti aktiven v državah, od koder izvirajo krize in v državah tranzita, se pa zavedajo, da morajo storiti bistveno več zunanjih mejah EU. “Tu bomo morali najti ustrezno rešitev, da bodo meje EU ustrezno nadzirane in to bo že velik korak k reševanju te krize,” je še dejal Cerar.

Zunanji minister Karl Erjavec pa je v izjavi za medije dejal, da je pomembno, da so se evropski voditelji začeli zavedati, da je begunska kriza evropski problem, ukrepi, ki so bili sprejeti, pa gredo po njegovem mnenju v pravo smer.

Tudi Erjavec je poudaril, da bo treba več denarja nameniti sosednjim državam Sirije - Jordaniji, Libanonu in Turčiji. Ponovil je, da je treba oblikovati celovito politiko do tega vprašanja. Ne more vsaka članica ravnati drugače, vse članice, ki pokrivajo schengensko mejo, morajo imeti enak pristop, je dodal.

STA


Najbolj brano