Center v Brežicah se znova polni

Sprejemni center Brežice se ponovno polni z begunci in migranti, potem ko so ga do jutra spraznili. Trenutno je v njem okoli 200 prebežnikov, je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik. Na mejnih prehodih Obrežje in Rigonce pa na vstop v državo čaka skupno okoli 800 migrantov.

Sprejemni center Brežice se ponovno polni z begunci in 
migranti, potem ko so ga do jutra spraznili. Foto: Ana Cukijati
Sprejemni center Brežice se ponovno polni z begunci in migranti, potem ko so ga do jutra spraznili. Foto: Ana Cukijati

OBREŽJE, BREŽICE > Sprejemni center Brežice so zjutraj sprva spraznili, saj so prebežnike prepeljali v nastanitvene centre drugod po državi. A se sedaj ponovno polni in naj bi bilo v njem po ocenah Drenikove do 200 beguncev in migrantov, število pa narašča.

Na ljubljansko železniško postajo je okrog poldneva prispel vlak iz smeri Logatca, na katerem je bilo več kot 100 beguncev. Gre za prebežnike, ki so prenočili v namestitvenem centru v Logatcu, zjutraj pa so se odpravili na železniško postajo. V Ljubljani jih je velika večina nadaljevala pot v vlakom proti Mariboru, od koder želijo priti v Avstrijo. Manjša skupina približno desetih prebežnikov je počakala na direktni vlak proti Avstriji. Na železniški postaji sta za red skrbela dva policista, prebežnike pa so usmerjali tudi nekateri varnostniki. Med begunci je bilo veliko družin z majhnimi otroki. Prihajajo pretežno iz Sirije, Afganistana, Iraka in Irana.

Zaenkrat prebežnike, prednost imajo družine z otroki, v center vozijo iz Obrežja, kjer po zadnjih podatkih na vstop v državo čaka približno 400 ljudi. Drenikova je opozorila, da se te številke nenehno spreminjajo, še posebej v Rigoncah beležijo prihode vedno novih migrantov. Dodala je, da ko bodo poskrbeli za situacijo v Obrežju, bodo začeli prebežnike v sprejemni center Brežice voziti tudi iz Rigonc, kjer je trenutno prav tako približno 400 ljudi.

Drenikova je zanikala, da bi zaprli mejni prehod v Rigoncah, a je dodala, da prehod enostavno ni možen zaradi množice migrantov.

STA


Najbolj brano