Cene stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju nižje

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v tretjem četrtletju letos v povprečju za 3,5 odstotka nižje kot v drugem četrtletju. Prodaj rabljenih nepremičnin je bilo več, število prodanih novogradenj pa ostaja še naprej nizko, je danes objavil državni statistični urad.

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v tretjem četrtletju 
letos v povprečju za 3,5 odstotka nižje kot v drugem 
četrtletju.  Foto: Vesna Humar
Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v tretjem četrtletju letos v povprečju za 3,5 odstotka nižje kot v drugem četrtletju.  Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Cene stanovanjskih nepremičnin so se tako po treh četrtletjih rasti znižale.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se glede na prejšnje četrtletje v povprečju znižale za 6,9 odstotka. Od lanskega tretjega četrtletja, ko so dosegle najnižjo izmerjeno raven, so se zviševale tri zaporedna četrtletja, v tretjem letošnjem četrtletju pa so so se znižale za toliko, kolikor so v prvem polletju letos pridobile.

Cene novih stanovanj nižje za 5,4 odstotka

Cene novih stanovanj so se glede na prejšnje četrtletje znižale za 5,4 odstotka. “S tem znižanjem je bil skoraj v celoti izničen dvig cen iz prejšnjega četrtletja. Ker se proda razmeroma malo novih stanovanj, cene teh stanovanj občasno še naprej precej nihajo,” so zapisali na statističnem uradu in dodali, da lahko na cene vpliva nihanje števila prodaj stanovanj iz stečajnih postopkov, prodaja dražjih varovanih in turističnih stanovanj ali večje in manjše diskontne prodaje kakovostnih stanovanj.

V tretjem četrtletju je bilo prodanih 173 novih stanovanj ali za petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih, vendar je to po navedbah statistikov še vedno precej nizko število prodaj.

Največ novih stanovanj je bilo tudi v tem obdobju prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji (58 odstotkov), pri tem v občini Ljubljana 48 odstotkov vseh novogradenj. Izstopajoče visok je bil tokrat delež prodanih novogradenj v podravski statistični regiji (18 odstotkov). Znaten delež prodaj novih stanovanj je tudi v tem četrtletju prispeval Stanovanjski sklad, in sicer jih je opravil 19 odstotkov.

Cene novih hiš nižje za 14,2 odstotka

Cene novih družinskih hiš so tokrat močno zanihale navzdol, in sicer za 14,2 odstotka. S tem je bila dosežena nova najnižja raven cen novih hiš. Število prodaj je bilo tudi v tem četrtletju zelo nizko (59).

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju znižale za 2,8 odstotka. Število prodaj je predvsem zaradi večjega števila prodaj družinskih hiš doseglo novo najvišjo vrednost v zadnjih sedmih letih (2078). Gibanje cen je bilo odvisno od vrste nepremičnin zelo različno.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani navzgor, drugod navzdol

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se glede na prejšnje četrtletje zvišale petič zapored, tokrat za 3,4 odstotka. Tako so se od drugega četrtletja 2014, ko so dosegle najnižjo raven, zvišale za skupno 9,5 odstotka. Cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji pa so se znižale, in sicer za 1,8 odstotka.

Cene rabljenih hiš nižje za 9,6 odstotka

Cene rabljenih družinskih hiš so se glede na prejšnje četrtletje znižale za 9,6 odstotka, število prodaj (600) pa je bilo največje, odkar statistično spremljajo to dejavnost.

Cene rabljenih družinskih hiš so od tretjega četrtletja 2014, ko so dosegle do takrat najnižjo vrednost, skoraj mirovale. “Tokratno izrazito znižanje je bilo zato nepričakovano, saj je stalno naraščanje števila prodaj kazalo na to, da se ponudba rabljenih hiš na trgu povečuje. Zaradi tega bi lahko pričakovali postopno zniževanje cen. Po tokratnem znižanju pa je bila dosežena nova najnižja raven cen rabljenih družinskih hiš,” ugotavljajo statistiki.

STA


Najbolj brano