Cene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju višje

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v prvem četrtletju v primerjavi z lanskim zadnjim zvišale za 1,3 odstotka. Medtem ko so se cene novih stanovanjskih nepremičnin znižale za 4,1 odstotka, so cene rabljenih narasle za 2,2 odstotka. Število prodaj novih nepremičnin je bilo nizko, medtem ko je bilo več povpraševanja po rabljenih.

 Cene stanovanjskih nepremičnin so se v prvem četrtletju v 
primerjavi z lanskim zadnjim zvišale za 1,3 odstotka. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Cene stanovanjskih nepremičnin so se v prvem četrtletju v primerjavi z lanskim zadnjim zvišale za 1,3 odstotka. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Danes objavljeni podatki statističnega urada kažejo, da so se cene novih stanovanj v prvem četrtletju znižale, potem ko so v zadnjem lanskem narasle za 7,4 odstotka. Prodanih je bilo 194 novih stanovanjskih nepremičnin, kar je po oceni statistikov malo, od tega pa je bilo 94 stanovanj v lasti DUTB prodanih v Celovških dvorih v Ljubljani. Še nadaljnjih enajst stanovanj je bilo prodanih iz stečajnih postopkov.

Povprečna starost vseh prodanih novih stanovanj je bila s 6,4 leta precej višja kot v predhodnih dveh četrtletjih, ko je znašala 3,7 leta. Večina vseh stanovanj, kar 65 odstotkov, je bilo prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji.

Cene novih družinskih hiš so se v prvem četrtletju glede na prejšnje četrtletje znižale za 1,6 odstotka, prodanih pa je bilo 33 družinskih hiš.

Na drugi strani je bilo precej več prometa z rabljenimi nepremičninami. Cene rabljenih stanovanj in hiš so se v prvem četrtletju na četrtletni ravni zvišale za 2,2 odstotka. Cene rabljenih stanovanj so narasle za 2,5 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 1,7 odstotka.

Cene rabljenih stanovanj so se najbolj, za 3,5 odstotka, zvišale v Ljubljani. To je bilo že peto zaporedno zvišanje cen takih stanovanj. Doslej so se glede na povprečne cene v letu 2015 zvišale že za 13,5 odstotka. Od vseh vrst stanovanjskih nepremičnin se prav rabljena stanovanja v Ljubljani najbolj dražijo.

Tudi cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se v prvem četrtletju zvišale, in sicer za 1,7 odstotka. To je bilo že peto zaporedno zvišanje cen te skupine stanovanj. Število prodanih rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji je bilo tokrat najvišje v zadnjih desetih letih.

Živahno trgovanje z rabljenimi družinskimi hišami se je nadaljevalo tudi v prvem trimesečju. Prodane so bile 604 družinske hiše, njihova povprečna cena pa je bila tokrat za 1,7 odstotka višja kot v prejšnjem četrtletju.

Podatki o številu prodaj stanovanjskih nepremičnin v zadnjih desetih letih, ki so bili uporabljeni za izračun, kažejo, da se običajno proda največ nepremičnin v zadnjem četrtletju leta, najmanj pa običajno v prvem četrtletju. Razlika med številom prodanih nepremičnin v zadnjem trimesečju leta 2016 in prvem trimesečju letošnjega leta je bila majhna, zato na statističnem uradu pričakujejo, da bo trg stanovanjskih nepremičnin v letu 2017 še živahnejši kot doslej.

STA


Najbolj brano