Cene goriv ob avtocestah za zdaj nespremenjene

Potem ko so se z današnjim dnem liberalizirale cene goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, po prvih podatkih, dostopnih tudi na spletnih straneh nekaterih trgovcev, ostajajo cene goriv za zdaj enake kot na bencinskih servisih drugod po državi. Trgovci sicer podrobne cenovne politike ne razkrivajo.

Cene goriv ob avtocestah ostajajo za zdaj enake kot na 
bencinskih servisih drugod po državi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Cene goriv ob avtocestah ostajajo za zdaj enake kot na bencinskih servisih drugod po državi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Trgovci lahko odslej sami določajo cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, potem ko so že od aprila v celoti liberalizirane cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja.

V Petrolu pozdravljajo delno liberalizacijo cen naftnih derivatov zdaj tudi ob avtocestah. Kot so navedli za STA, jo razumejo kot prvi korak pri prehodu v popolno prosto oblikovanje cen naftnih derivatov po celotni državi, kot to velja tudi v ostalih konkurenčnih trgih držav EU in v regiji.

“Petrol ima izdelano metodologijo oblikovanja cen, ki je ob upoštevanju pravil varstva konkurence ni dovoljeno razkrivati,” so poudarili.

Petrol ima ob avtocestah 37 bencinskih servisov, delež prodaje naftnih derivatov na njih pa predstavlja okoli 25 odstotkov. Pregled cen pogonskih goriv, ki so dostopne na spletni strani družbe, kaže, da so danes cene goriv na Petrolovih bencinskih servisih ob avtocestah enake kot na bencinskih servisih drugod po državi.

Kot so še navedli na Petrolu, za potrošnike prosto oblikovanje cen pogonskih goriv pomeni možnost proste izbire naftnega trgovca, saj je konkurenca na slovenskem trgu z okoli 20 prodajalci goriv zadovoljiva.

Družba OMV Slovenija ima ob avtocestah 16 bencinskih servisov, glede cen pa danes ni sprememb, so povedali v OMV Slovenija. Podrobne cenovne politike v družbi ne pojasnjujejo.

MOL Slovenija ima ob avtocestah dva bencinska servisa, cen pa ne morejo komentirati, so povedali v družbi MOL Slovenija.

Na Petrolu so še navedli, da se cene ob avtocestah po novem oblikujejo prosto glede na cene naftnih derivatov na svetovnih borzah in razmerje med dolarjem in evrom, upoštevaje vse državne davčne obremenitve in takse, ob tem pa ponudniki neodvisno določijo način spreminjanja cen.

STA


Najbolj brano