Čehi bi vlagali v slovenska podjetja

Premier Miro Cerar danes gosti češkega kolega Bohuslava Sobotko, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. Na skupni novinarski konferenci je Cerar pozdravil “resne namene” čeških podjetij za proces privatizacije v Sloveniji.

Premier Miro Cerar danes gosti češkega kolega Bohuslava 
Sobotko, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v 
Sloveniji. Foto: STA
Premier Miro Cerar danes gosti češkega kolega Bohuslava Sobotko, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar in Bohuslav Sobotka sta tudi o Luki Koper, sankcijah EU proti Rusiji in sodelovanju Slovenije z Višegrajsko skupino.

Kot je izpostavil Cerar, imata Češka in Slovenija “res iskrene prijateljske odnose” ter dobro sodelujeta na različnih področjih, vključno z gospodarskim. Vendarle je sodelovanje mogoče še razširiti.

Posebej je izpostavil zadovoljstvo ob izrazitem interesu čeških podjetij za privatizacijo v Sloveniji in ocenil, da imajo Čehi pri tem “resne namene z resnimi poslovnimi modeli”. Ob tem je omenil podjetje Sporten, ki ga zanima nakup Elana.

Češkim novinarjem je pojasnil, da bo strategija upravljanja z državnimi naložbami v parlamentu predvidoma sprejeta v nekaj mesecih, nekje sredi leta, in takrat bo “zelo jasno”, kje se še ponujajo možnosti nakupa v Sloveniji in po kakšnih kriterijih.

Sobotka je potrdil interes čeških podjetij za vlaganja v Sloveniji in udeležbo v procesu privatizacije ter spomnil, da ga na obisku spremlja gospodarska delegacija.

Spomnil je tudi, da so bile v naši državi v preteklosti že realizirane uspešne češke naložbe, npr. na področju prehrambene industrije, pri čemer je imel verjetno v mislih novega lastnika Radenske Kofolo. “Vesel sem, da imajo češki izdelki v Sloveniji dobro ime in da je bila Škoda že drugič zaporedoma v Sloveniji razglašena za avto leta,” je nadaljeval.

Kot je zatrdil, je nova češka vlada zelo evropsko orientirana. Njen cilj je “okrepiti dialog s partnerji v Srednji Evropi in med te partnerje prav gotovo sodi tudi Slovenija”.

Premierja sta govorila tudi o možnosti sodelovanja pri skupnih energetskih projektih, saj obe državi podpirata diverzifikacijo poti in virov pri dobavi plina v Srednjo Evropo, a o konkretnih trasah in projektih nista želela govoriti, saj je prezgodaj.

Namesto tega sta več besed namenila Luki Koper in modernizaciji železniških povezav Srednje Evrope s tem pristaniščem. Kot je dejal Sobotka, se na Češkem zavedajo velikega pomena Luke Koper, vendarle jo za distribucijo blaga uporabljajo tudi številna podjetja na Češkem, ter so “pripravljeni podpirati pobude” za izboljšanje železniških povezav s tem pristaniščem.

Cerar je dejal, da ga “zelo veseli”, da je danes “dobil načelno podporo in razumevanje” za pomen projekta posodobitve železniških povezav Luke Koper s Srednjo Evropo tudi za Čehe. “A seveda je zdaj na nas samih, da to idejo končno, po vseh letih napovedovanj, pripeljemo do točke, ko se bo začela realizirati,” je dodal.

Premierja sta danes med drugim odprla še vprašanje gospodarskih sankcij, ki jih je EU zaradi krize v Ukrajini uvedla proti Rusiji.

Cerar je pojasnil, da se strinjata, da so doslej sprejete sankcije odraz skupnega stališča v EU, a obenem upata, da bodo mirovni dogovori iz Minska prinesli uspeh in bo potreba po teh sankcijah “počasi ugasnila”.

Sobotka je ocenil, da je zelo pomembno, da je EU glede ukrajinske krize doslej vedno uspela najti kompromis in zavzeti skupno stališče - tudi ko je šlo za gospodarske sankcije proti Rusiji, ki so Češko relativno močno prizadele. Tudi on upa, da bodo dogovori iz Minska upoštevani in da zaostritev sankcij ne bo potrebna.

Češki gost je Cerarju danes poleg tega zatrdil, da je Češka, ki je del višegrajske četverice in bo poleti prevzela enoletno predsedovanje, pripravljena podpreti krepitev sodelovanja četverice s Slovenijo na področjih skupnega interesa. Cerar je izrazil veselje, da bo Slovenija “stalno povabljena” na srečanja višegrajske skupine na ministrski ravni pri različnih temah.

Med drugimi temami pogovorov sta premierja izpostavila še uvedbo davčnih blagajn, ki jo Slovenija načrtuje z začetkom septembra, Češka pa z začetkom prihodnjega leta. Državi si bosta pri tem izmenjevali izkušnje in znanja, sta zatrdila.

STA


Najbolj brano