Čebelarji zaradi rojenja čebel prosijo za pomoč

Približuje se čas rojenja čebel, naravnega razmnoževanja čebeljih družin. Ker veliko rojev čebelarjem uide, zaradi česar so prepuščeni sami sebi in kmalu propadejo, čebelarji prosijo za pomoč ljudi. Če kdo opazi roj, naj to sporoči Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS), ki bo poskrbela, da ga bo bližnji čebelar rešil pred propadom.

Če kdo opazi roj čebel, naj to sporoči Čebelarski zvezi 
Slovenije, ki bo poskrbela, da ga bo bližnji čebelar rešil pred 
propadom. Foto: Leo Caharija
Če kdo opazi roj čebel, naj to sporoči Čebelarski zvezi Slovenije, ki bo poskrbela, da ga bo bližnji čebelar rešil pred propadom. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Čebelja družina se pri rojenju razdeli na dva dela - en del ostane v panju, drugi pa ga zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje, ostale čebele pa ostanejo v panju in čakajo, da se iz pokritih matičnikov izvali mlada matica, se oplodi in začne zalegati nove čebele, so sporočili iz ČZS.

Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s sabo vse, kar mlada čebelja družina potrebuje za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. Zato je treba roju priskrbeti novo domovanje.

Čebelarji roj rešijo tako, da pod njega postavijo tako imenovani ogrebalnik in močno udarijo po veji, na kateri sedi, roj pa pade v ogrebalnik. Če je na težje dostopnem mestu, ga lahko ogrebejo tako, da dajo v ogrebalnik sat z mlado zalego, ki privablja roječe čebele.

STA


Najbolj brano