Čebelarji pozimi izgubili do 30 odstotkov čebel

Čebelarji so pozimi izgubili do 30 odstotkov čebel, kakšna bo letina, pa je zaenkrat težko napovedati, ocenjuje predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč. Veseli ga sicer, da imajo v zadnjih dveh oziroma treh letih bistveno manj težav s pomori čebel, kar pripisuje boljši osveščenosti ljudi.

 V Sloveniji je registriranih 12.545 čebelnjakov. Foto: /
V Sloveniji je registriranih 12.545 čebelnjakov. Foto: /

LUKOVICA > Slovenski čebelarji, ki jim v zadnjih letih velike težave povzroča slabo vreme, pa tudi zajedalec varoja, so po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) leta 2010 pridelali 1910 ton medu, leta 2011 je ta količina upadla na 1673 ton, leta 2012 se je okrepila na 2472 ton, leta 2013 pa je zdrsnila na 1031 ton.

Lanska letina je bila katastrofalna. Čebelarji so proizvedli približno 470 ton medu, medtem ko je v prejšnjih letih povprečna pridelava medu za Slovenijo znašala 2000 ton na leto.

Noč upa, da bo letošnja sezona dobra. “Glede na lansko katastrofalno sezono imam občutek, da smo tudi letos pričakovali takšne razmere in zato ni takšnega negativizma. Lanska sezona je bila res nemogoča. Pomembno je, da smo čebelarji optimistični,” je povedal prejšnji teden na novinarski konferenci ob predstavitvi pobude za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Veseli ga, da imajo v zadnjih dveh oziroma treh letih bistveno manj težav s pomori čebel. To pripisuje tudi boljši osveščenosti javnosti, da je treba drevje škropiti takrat, ko so čebele v panjih. “Treba je spremeniti miselnost v glavah. Nam je to v zadnjih letih dobro uspelo,” je dejal.

Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost in je zelo pomembna za gospodarstvo. Trenutno je v Sloveniji registriranih 12.545 čebelnjakov in 146.755 čebeljih družin oziroma 9.885 čebelarjev, v ČZS pa je vključenih 203 čebelarskih društev in 16 regijskih čebelarskih zvez.

Noča veseli tudi to, da zanimanje za čebelarstvo še naprej raste, “kljub temu da je s čebelo zelo težko preživeti”. Zanimanje za tečaje za čebelarje začetnike namreč bistveno presega ponudbo oziroma zmožnost kakovostne izvedbe. Letos naj bi se jih po vsej Sloveniji udeležilo približno 500 ljudi, je še povedal Noč.

STA


Najbolj brano