Čebašek-Travnikova tudi brez zaupnice ostaja na čelu zdravniške zbornice

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik na včerajšnji izredni seji skupščine ni prestala glasovanja o zaupnici. Kljub temu pa je po skupščini sporočila, da bo zbornico vodila še naprej. Kot je dejala v izjavi medijem, sinočnje glasovanje nima nobenih pravnih posledic, ampak je napotilo za njeno delovanje vnaprej.

Zdenka Čevbašek-Travnik ni prestala glasovanja o zaupnici, 
a bo kljub temu še naprej vodila zdravniško zbornico. Foto: STA
Zdenka Čevbašek-Travnik ni prestala glasovanja o zaupnici, a bo kljub temu še naprej vodila zdravniško zbornico. Foto: STA

LJUBLJANA > Na tajnem glasovanju je novi predsednici zbornice zaupnico izreklo 35 članov skupščine, 42 pa jih je glasovalo proti.

Zdenka Čebašek-Travnik je v izjavi za medije po skupščini dejala, da bo vztrajala kot predsednica zbornice, ker je bila demokratično izvoljena na neposrednih volitvah. Tako o odstopu ne razmišlja. Tokratno glasovanje o zaupnici je sporočilo poslancev oziroma delegatov na skupščini, ne pa vseh zdravnikov, meni. "Volja, ki so jo izrazili zdravniki na volitvah, še vedno ostaja. In jaz sledim tej volji in bom izvrševala naloge ob upoštevanju tega, kar so mi danes kolegi povedali v konstruktivni razpravi," je dejala.

Čebašek-Travnikova je bila namreč za novo predsednico zdravniške zbornice izvoljena v drugem krogu volitev 17. januarja. Skupščina zbornice je njen mandat potrdila 13. februarja. A že nekaj dni po tem so jo zapustili trije člani njene ekipe, ki so zapustili izvršilni odbor zbornice. V delu zdravništva je prišlo do ostrih tonov, da Čebašek-Travnikova z zahtevo po visoki plači in pranjem umazanega perila v javnosti krha ugled zdravništva in zbornice v javnosti. S prvim marcem je sicer zaposlena na zbornici s plačo 8000 evrov bruto.

Tako je prepričana, da bodo našli skupno pot in bodo nadaljevali delo v dobro zdravnikov in zobozdravnikov. Po njenem mnenju je dobro, da se najprej o kritikah pogovorijo znotraj zbornice, "potem sem pa prepričana, da bodo nadaljnji ukrepi potekali gladko brez zastojev".

Na podlagi očitkov s seje namerava več komunicirati s članstvom, biti več med zdravniki. Strinja pa se tudi z očitki glede nespretnega komuniciranja z mediji. "Dejansko pa nekih očitkov v smislu, da ne bi bila sposobna voditi zbornico, ni bilo," je dejala.

Glede neupravičenih odtekanj sredstev zbornice, na kar je tudi opozorila v pismu članstvu, pa je Čebašek-Travnikova včeraj dejala, da bo vse dokumente predala ustreznim službam v zbornici, ki jih bodo preučili. Želi pa, da to ostane znotraj zbornice.

STA


Najbolj brano