Če novela na referendumu ne bo potrjena, ponovno v ustavno presojo

Varuh človekovih pravic napoveduje, da bo v primeru referendumske zavrnitve novele zakona o zakonski zvezi zahteval ustavno presojo zakonodaje, ki je diskriminatorna do istospolnih parov. Kateri zakoni vsebujejo diskriminatorne določbe, bodo ugotovili skupaj z nevladnimi organizacijami, so povedali na današnji novinarski konferenci.

"Pri varuhu človekovih pravic smo pozdravili sprejetje novele 
zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj je uredila 
več vprašanj," je na današnji novinarski konferenci dejala 
varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
"Pri varuhu človekovih pravic smo pozdravili sprejetje novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj je uredila več vprašanj," je na današnji novinarski konferenci dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > "Pri varuhu človekovih pravic smo pozdravili sprejetje novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj je uredila več vprašanj," je na današnji novinarski konferenci dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Če novela na referendumu ne bo potrjena, bodo skupaj z nevladnimi organizacijami preučili diskriminatornost predpisov in zahtevali njihovo ustavno presojo, je povedal namestnik varuhinje Jernej Rovšek. Sicer pa si po njegovih besedah želijo, da bo razprava v referendumski kampanji usmerjena na prave probleme in da bo "čim manj zavajanja, neresnic in polresnic".

DZ je novelo, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih parov, sprejel 3. marca. Vendar pa zaradi začetka postopka za razpis referenduma s strani civilne iniciative Za otroke gre ni začela veljati.

DZ je 26. marca sprejel sklep, po katerem se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. Koalicija Za otroke gre je nato vložila ustavno pritožbo zoper sklep DZ, predlagala odpravo sklepa in dopustitev referenduma.

Ustavno sodišče je odločilo, da se sklep DZ razveljavi in da je torej referendum dopusten. Zbiranje podpisov za razpis referenduma lahko zdaj uradno traja do 26. novembra.

Da bi referendum uspel, mora po novih referendumskih pravilih proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volilcev.

STA


Najbolj brano