Če bo Avstrija omejila vstop migrantov, bo Slovenija enako ukrepala na schengenski meji

Avstrija kljub današnjemu dogovoru na Dunaju, da bo omejila sprejemanje migrantov, slednje trenutno še zmeraj sprejema na ustaljen način in njihovega števila za zdaj ne omejuje, so sporočili s policije. V primeru, da bi Avstrija omejila vstop migrantov, pa "predvidevamo enak ukrep tudi na naši zunanji schengenski meji", so dodali.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob robu današnje izredne 
seje DZ povedal, da Slovenija uradnega sporočila Avstrije 
glede ukrepov v zvezi z migranti še nima. Pričakuje pa, da bo 
Avstrija sprejela določene ukrepe, o katerih bo slovenska 
vlada razpravljala v četrtek in se nanje odzvala. Pri tem je 
pritrdil, da je ena od možnosti omejitev zgornjega števila 
migrantov. Foto: Miha Koron
Zunanji minister Karl Erjavec je ob robu današnje izredne seje DZ povedal, da Slovenija uradnega sporočila Avstrije glede ukrepov v zvezi z migranti še nima. Pričakuje pa, da bo Avstrija sprejela določene ukrepe, o katerih bo slovenska vlada razpravljala v četrtek in se nanje odzvala. Pri tem je pritrdil, da je ena od možnosti omejitev zgornjega števila migrantov. Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > Kot so pojasnili na policiji, so danes po opravljeni registraciji na vstopno točko na Šentilju poslali 500 tujcev. Postopki sprejemanja so sicer še v teku, vendar zaenkrat ni zaznati večjih posebnosti, so zapisali.

Na podlagi dogovora z Avstrijo že nekaj časa prevzem migrantov poteka na Karavankah in Podrožci, danes pa jih je Avstrija znova začela prevzemati na Šentilju, kjer jih nameščajo v nov sprejemni center.

Postopek na Šentilju poteka tako, da migrante iz centra v Dobovi z vlakom pripeljejo na začasno železniško postajališče Šentilj, ki se nahaja v neposredni bližini namestitvenega centra. Od tam pa jih slovenska policija preda avstrijskim policistom. Za oskrbo v času čakanja na prevzem skrbijo civilna zaščita in humanitarne organizacije.

Na policiji so pojasnili še, da bodo z vsemi migranti, ki jih bodo avstrijski varnostni organi zavrnili, opravili ponovno registracijo vstopa in jih ponovno predali v Avstrijo. Če bodo za azil zaprosili pri nas, pa se bo začel postopek po zakonu o mednarodni zaščiti.

Na današnjem begunskem vrhu na Dunaju so se sicer predstavniki avstrijske vlade, zveznih dežel in občin namreč dogovorili, da bo Avstrija letos sprejela 37.500 prosilcev za azil. Do 30. junija 2019 naj bi Avstrija skupno sprejela 127.500 prosilcev za azil, kar predstavlja približno 1,5 odstotka vsega avstrijskega prebivalstva.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob robu današnje izredne seje DZ povedal, da Slovenija uradnega sporočila Avstrije glede ukrepov v zvezi z migranti še nima. Pričakuje pa, da bo Avstrija sprejela določene ukrepe, o katerih bo slovenska vlada razpravljala v četrtek in se nanje odzvala. Pri tem je pritrdil, da je ena od možnosti omejitev zgornjega števila migrantov.

Tudi srbski minister za delo in vodja vladne koordinacijske delovne skupine za migracije Aleksandar Vulin je napovedal, da migranti, ki ne bodo izrazili namere za vložitev prošnje za azil v Avstriji ali Nemčiji, od danes naprej ne bodo mogli prepotovati Srbije.

STA


Najbolj brano