Cariniki in dacarji od danes naprej skupaj

Od danes bo za področje carin in davkov v Sloveniji skrbela finančna uprava. Državljani novosti ne bodo občutili, saj bo finančna uprava preprosto le prevzela naloge, ki sta jih doslej ločeno opravljali carinska in davčna uprava. Za začetek se združujeta generalna urada obeh uprav, delovanje lokalnih davčnih in carinskih uradov pa ostaja do konca letošnjega leta nespremenjeno.

Od jutri naprej ni več dacarjev in carinikov, pač pa so vsi le uslužbenci finančne uprave Foto: STA
Od jutri naprej ni več dacarjev in carinikov, pač pa so vsi le uslužbenci finančne uprave Foto: STA

LJUBLJANA > Nova finančna uprava ne bo finančna policija s pooblastili za pregon kaznivih dejanj. Vseeno bodo finančni preiskovalci oboroženi. Na novo finančno upravo se prenašajo vse pristojnosti davčne (Durs) in carinske uprave (Curs), ta pa je že doslej lahko uporabljala prisilna sredstva, pojasnjujejo na Dursu.

Trdi prijemi le za izjemne primere

“Pri ogromni večini subjektov, ki jih bo finančna uprava nadzorovala, ni nobene potrebe za uporabo represivnih ukrepov,” sporočajo. Za tistih pet odstotkov, ki davčnih obveznosti do države ne izpolnjujejo prostovoljno, pa bi lahko izkušnje in pooblastila, ki jih v skupno finančno upravo prinašajo dosedanji cariniki, prišle prav. Trde prijeme bi uporabili le pri “manjšem deležu zavezancev, ki pri zlorabi predpisov na področju obveznih dajatev ne izbirajo sredstev in delež katerih se zaradi globalnih trendov počasi povečuje.” Primerno je, da lahko organizacija, kot je finančna uprava, sama zagotovi odziv na agresivna ravnanja subjektov, ki so predmet nadzora, menijo na Dursu.

Finančna uprava bo danes začela svoje poslanstvo opravljati s 3701 zaposlenim. Od tega bo 436 inšpektorjev in 168 predstavnikov mobilnih enot (finančnih preiskovalcev), ki bodo opravljali tudi nadzore na terenu. Od vstopa Hrvaške v EU smo se že navadili, da preglede na terenu opravljajo cariniki v temno zelenih uniformah. Podoba finančnih preiskovalcev se po novem ne bo spremenila. “Uniforme ostajajo take, kot so bile doslej, nosili jih bodo vsi uslužbenci sedanje carinske službe, ki so jih nosili doslej.”

V izpostavah do novega leta brez sprememb

Prvega avgusta se sicer združujeta generalna urada obeh uprav, delovanje lokalnih davčnih in carinskih uradov pa do konca leta ostaja enako, kot je sedaj. “Torej ne bo nobenih sprememb lokacij, kontaktov ali uradnih ur za naše zavezance,” sporočajo z Dursa. Lokalni carinski in davčni uradi se bodo v finančne urade združili z novim letom. Sedeži finančnih uradov bodo tam, kjer trenutno poslujejo davčni uradi.

Država se je za združitev davčne in carinske službe odločila, da bi tako racionalizirala delo obeh uprav in iz njunega medsebojnega dopolnjevanja črpala čim več koristi. “Prenos dela nalog, ki so jih opravljali inšpektorji, na mobilne enote nam bo omogočil, da se bodo inšpektorji lahko posvetili bolj kompleksnim in zahtevnim primerom, kjer gre za zelo visoke zneske utajenih davkov (sistemske utaje DDV, davčne oaze, prijava premoženja fizičnih oseb itd.),” napovedujejo na Dursu.

Dacarji in cariniki sicer pri nadzornih in preventivnih akcijah za preprečevanje sive ekonomije sodelujejo že od lani. Poleg akcij, pri katerih že sodelujejo, bodo zdaj zagrizli še v nadzor nad delom in zaposlovanjem na črno. 18. avgusta bo namreč začel veljati zakon, ki bo finančni upravi dal nekatere nove pristojnosti na tem področju.

JANA KREBELJ


Najbolj brano