Bruselj o sanaciji slovenskih bank: Drugačne možnosti ni bilo

Finančni minister Dušan Mramor je očitke o nepravilnostih pri sanaciji slovenskih bank danes v Bruslju komentiral z besedami, da so bili po njemu dostopnih informacijah postopki "ustrezni, pravilni in pravno podkovani". Tudi v Bruslju vsi pritrjujejo temu, da drugačne možnosti takrat ni bilo, je dodal.

Finančni minister Dušan Mramor je očitke o nepravilnostih pri sanaciji slovenskih bank danes v Bruslju komentiral z besedami, da so bili po njemu dostopnih informacijah postopki "ustrezni, pravilni in pravno podkovani". Foto: STA
Finančni minister Dušan Mramor je očitke o nepravilnostih pri sanaciji slovenskih bank danes v Bruslju komentiral z besedami, da so bili po njemu dostopnih informacijah postopki "ustrezni, pravilni in pravno podkovani". Foto: STA

BRUSELJ > Finančni minister je v komentarju očitkov o nepravilnostih pri sanaciji slovenskih bank najprej izpostavil, da želi biti pri izjavah zelo previden in da zelo težko poda celovito oceno, saj ni bil del tega procesa.

Poudaril je tudi, da se na finančnem ministrstvu ukvarjajo zlasti s sedanjostjo in prihodnostjo, zato imajo zelo malo časa za pregledovanje vseh postopkov za nazaj.

Vendar pa so se tega lotili in na podlagi doslej dostopnih informacij so bili postopki po Mramorjevih besedah ustrezni. "Kar koli sem do zdaj videl, so bili postopki ustrezni, pravilni in pravno podkovani," je dejal.

Drugačna pot kot najprej odpis podrejenih obveznic in potem dokapitalizacija v tistem času ne bi bila možna

Pri tem je izpostavil, da tudi v njegovih pogovorih v Bruslju in s predstavniki Evropske komisije vsi pritrjujejo temu, da drugačna pot kot najprej odpis podrejenih obveznic in potem dokapitalizacija v tistem času ne bi bila možna.

"Visok uradnik iz Evropske komisije mi je celo omenil, da ne razume, kaj delamo v Sloveniji. Da bi morali postaviti določenim ljudem vsaj majhne spomeničke, je rekel, ne pa da jih naredimo za kriminalce," je ponazoril minister.

Očitke o pretirani dokapitalizaciji pa je minister komentiral z besedami: "Če se bo izkazalo, da je Slovenija za dokapitalizacijo bank plačala preveč, je to zelo dobro. Če bomo dosegli ustrezno gospodarsko rast, se bo pokazalo, da so banke prekapitalizirane in denar se bo lahko vrnil."

Ni resne osnove za tožbe proti revizijskim hišam

Minuli pregledi aktive bank in obremenitveni testi so sicer po njegovih besedah pokazali, da je kapitaliziranost Nove kreditne banke Maribor in Nove Ljubljanske banke na meji potrebne.

Iz omenjenih razlogov minister tudi ne vidi resne osnove za tožbe proti revizijskim hišam, ki so pripravljale analize, na podlagi katerih je bila izvedena sanacija slovenskih bank.

Ustreznost teh ocen pa je po ministrovih besedah stvar, ki se tiče vrednotenja prihodnosti. "Ker nismo čarovnice in ne znamo čarati, ne vemo, kaj bo v prihodnosti. Vsaka ocena je stvar percepcij. Trije, ki ocenjujejo, bodo prišli do treh različnih vrednosti," je še menil.

Kar je po njegovem prepričanju bolj ključno, je to, da se je bančni sistem saniral, da je boniteta Slovenije boljša, da so obrestne mere in pribitki zgodovinsko nizki ter da so s tem pogoji za gospodarstvo in pogoji zadolževanja za državo izboljšani do te mere, da nam dajejo vsi priznanje.

O vprašanju, ali bi morala Banka Slovenije razkriti vhodne podatke, pa je minister dejal, da banka lahko razkriva določene podatke, veliko pa jih je pač skrivnost, ter da so za to določeni postopki.

STA


Najbolj brano