Brošura o policijskih postopkih

Ministrstvo za notranje zadeve je za državljane pripravilo skoraj 130 strani dolgo brošuro o tem, kaj morajo vedeti o policijskih postopkih. V brošuri so zbrani odgovori na najpogostejša vprašanja, s katerimi se srečujejo državljani, ko imajo opravka s policisti.

Ministrstvo za notranje zadeve je za državljane pripravilo skoraj 130 strani dolgo brošuro o tem, kaj morajo vedeti o policijskih postopkih Foto: STA
Ministrstvo za notranje zadeve je za državljane pripravilo skoraj 130 strani dolgo brošuro o tem, kaj morajo vedeti o policijskih postopkih Foto: STA

LJUBLJANA > Le sodelovanje in poznavanje dolžnosti in pravic vodita do manj konfliktnih situacij in boljšega razumevanja poslanstva policije, pravijo na ministrstvu.

V brošuri je med drugim pojasnjeno, katera pooblastila imajo policisti in kakšne pravice ter dolžnosti imajo tisti, ki so v policijskem postopku. Prav tako je pojasnjeno, ali moramo policistu predati svoje vozilo, če to zahteva, in ali mu moramo na zahtevo izročiti prepovedane predmete.

Brošura je za zdaj dostopna v elektronski verziji na spletnih straneh ministrstva in policije. Natisnjenih 1000 izvodov pa bodo namenili predvsem distribuciji pri preventivnih dejavnostih policije.

Kdaj lahko policisti vstopijo v tuje stanovanje

Hkrati piše, kdaj se posameznika lahko pridrži, izvede hišno preiskavo in uporabi prisilna sredstva. Med prisilna sredstva se sicer šteje telesno silo, plinski razpršilec, palica, uporaba službenega psa, sredstva za prisilno ustavljanje vozil, vodni curek, konjenica in strelno orožje.

Med pojasnili, kdaj lahko policisti vstopijo v tuje stanovanje brez naloga sodišča, piše, da to lahko storijo, ko jim imetnik stanovanja to dovoli, če kdo kliče na pomoč, če je to potrebno za preprečitev samomora, če se preverjajo okoliščine, ki kažejo na smrt določene osebe v tem prostoru, oziroma v drugih primerih, ko je to nujno za zavarovanju ljudi ali premoženja.

Brošura med drugim navaja, da policist lahko izvede poligrafski postopek le s pisnim soglasjem posameznika, rezultatov poligrafskega postopka pa ni mogoče uporabiti kot dokaz v kazenskem postopku, ampak gre bolj za zbrana obvestila, ki usmerjajo nadaljnjo kriminalistično preiskavo.

Pooblastila policistov na športnih prireditvah

Posameznik je policistu sumljiv, ko s svojim ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo storil, izvršuje ali je storil kaznivo dejanje ali prekršek, še piše v brošuri.

V publikaciji se omenja tudi novi policijski pooblastili, povezani z udeležbo na športnih prireditvah in izgredih na njih. Policist sme izreči ukrep prepoved udeležbe na športni prireditvi za obdobje enega leta posamezniku, ki je bil na športni prireditvi ali v povezavi z njo zaloten pri dejanju z znaki nasilja in je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo s tem nadaljeval.

Prekinitev potovanja na športno prireditev pa omogoča ukrepanje policistov zoper skupino oseb, ki potuje na športno prireditev in že pred odhodom ali med potovanjem krši javni red.

STA


Najbolj brano