Brglez ne izključuje umika s funkcije predsednika DZ

V prvi polovici prihodnjega tedna posvetovanja predsednika republike z vodji poslanskih skupin, 18. avgusta Pahorjev predlog za mandatarja, 22. avgusta pa glasovanje o mandatarju v državnem zboru. Takšen rokovnik sta včeraj zasnovala predsednika republike in DZ Borut Pahor in Milan Brglez. Če bi se sestavljanje koalicije izšlo po načrtih, bi bila nova vlada potrjena sredi septembra.

Milan Brglez in Borut Pahor sta dorekla roke, ki bi se jih veljalo držati, če želi Slovenija do vlade priti čim prej Foto: STA
Milan Brglez in Borut Pahor sta dorekla roke, ki bi se jih veljalo držati, če želi Slovenija do vlade priti čim prej Foto: STA

LJUBLJANA > Do včeraj so se ustanovile in svoje vodje določile vse poslanske skupine (nazadnje še poslanska skupina SDS, ki jo bo vodil Jože Tanko in poslanska skupina ZL z Luko Mescem na čelu), tako da ovir za začetek posvetov pri predsedniku republike Borutu Pahorju ni več. Pahor s bo o tem, koga predlagati za mandatarja za sestavo vlade, z vodji poslanskih skupin pogovarjal v ponedeljek, torek in po potrebi še v sredo.

Ker bo prihodnji teden državni praznik, bo Pahor svojo odločitev za mandatarja V DZ poslal šele 18. avgusta, poslanci pa naj bi o Pahorjevem predlogu glasoval štiri dni pozneje. Pahor takšno sosledje dogodkov napoveduje ob poudarjanju prizadevanj, da bi Slovenija čim prej dobila vlado s polnimi pooblastili. “Sedanja vlada pogosto sprejema odločitve, ki zaradi dejstva, da jih sprejema vlada brez vseh pooblastil, poglabljajo dvom v njihovo koristnost ali potrebnost,” je po včerajšnjem pogovoru s predsednikom DZ Milanom Brglezom dejal Pahor.

Brglez je po srečanju, na katerem sta s Pahorjem sestavila rokovnik dogajanja, izpostavil, da še naprej pričakuje konstruktivno sodelovanje vseh institucij tako pri oblikovanju vlade kot pri vsem ostalem, kar zadeva državo.

Novi predsednik DZ je sicer včeraj v intervjuju za STA priznal, da bodo napovedi SDS o neprevzemanju funkcij v delovnih telesih DZ in funkcije podpredsednika DZ otežile delo DZ, ki se ne bo mogel v celoti konstituirati.

Brglez je tudi priznal, da je njegova funkcija predsednika DZ morda le začasna, saj se zanjo spet ogreva stranka Desus. Vse bo torej odvisno od koalicijskih usklajevan, je dal vedeti: “Ampak če bo treba in če bo to dobro za državo, se bom pač tej funkciji odpovedal.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano