Brglez na uradni obisk v Turčijo

Predsednik DZ Milan Brglez danes na povabilo predsednika turškega parlamenta Cemila Cicka začenja uradni obisk v Turčiji, kjer se bo v sredo o krepitvi odnosov med državama pogovarjal z gostiteljem, predvidoma pa tudi s premierjem Ahmetom Davutoglujem in predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ta je bil konec marca na uradnem obisku v Sloveniji.

Milan Brglez Foto: Tamino Petelinšek
Milan Brglez Foto: Tamino Petelinšek

LJUBLJANA, ANKARA>Milana Brgleza v Turčiji spremljata predsednik skupine prijateljstva s Turčijo v DZ Andrej Šircelj (SDS) in poslanec ter član odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec (SD), so napovedali v državnem zboru.

Predsednik DZ bo uradni del obiska začel v sredo, in sicer z obiskom mavzoleja Atatürka. V turški narodni skupščini v Ankari ga bo nato sprejel gostitelj Cemil Cicek, nato pa predvidoma ločeno še Ahmet Davutoglu in Recep Tayyip Erdogan, prav tako pa ima na programu srečanju s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. Delegacija se bo srečala tudi s častnimi konzuli Slovenije v Turčiji.

Osrednjo pozornost v pogovorih bodo namenili krepitvi odnosov med državama na področjih medparlamentarnega sodelovanja in sodelovanja na političnem, gospodarskem, kulturnem in drugih področjih. Sogovorniki bodo izmenjali poglede o odnosih Turčije in Evropske unije ter o razmerah v mednarodni skupnosti s posebnim poudarkom na aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih.

Brglez bo imel v četrtek tudi predavanje za študente Bližnjevzhodne tehnične univerze v Ankari, v okviru katerega bo, glede na aktualno oblikovanje nove deklaracije o slovenski zunanji politiki, ki jo bo v nadaljnjih postopkih sprejemal DZ, predstavil njena izhodišča.

Predsednik DZ bo na obisku v Turčiji manj kot mesec dni po uradnem obisku turškega predsednika v Sloveniji. Erdogan je ob obisku 30. marca skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem ocenil, da so politični in gospodarski odnosi med državama odlični, oba pa sta izrazila željo, da se v prihodnje še izboljšajo. Gospodarstveniki iz obeh držav pa so ob Erdoganovem obisku izrazili željo po skupnem nastopu na tretjih trgih.

STA


Najbolj brano