Brglez glede CETE: Ravnanje Združene levice spominja na vrtec

Odbora DZ za gospodarstvo in za EU odločata o podpisu trgovinskega in investicijskega sporazum med EU in Kanado, znanim pod kratico Ceta. Sejo so na predlog ZL najprej zaprli za javnost in nato še prekinili, saj se je medtem začela redna seja DZ. Predsednik DZ Milan Brglez pravi, da ima nagajanja ZL dovolj, njihovo ravnanje pa ga spominja na vrtec.

 "Dovolj imam nagajanja Združene levice v tem parlamentu 
glede Cete. Zahtevali so zaprtje seje odbora in zavlačujejo na 
vsak način, da preprosto ne bi sprejeli tistega, kar menim, da 
v tem trenutku moramo," je bil oster Milan Brglez. Foto: Tamino Petelinšek
"Dovolj imam nagajanja Združene levice v tem parlamentu glede Cete. Zahtevali so zaprtje seje odbora in zavlačujejo na vsak način, da preprosto ne bi sprejeli tistega, kar menim, da v tem trenutku moramo," je bil oster Milan Brglez. Foto: Tamino Petelinšek

LJUBLJANA > "Dovolj imam nagajanja Združene levice v tem parlamentu glede Cete. Zahtevali so zaprtje seje odbora in zavlačujejo na vsak način, da preprosto ne bi sprejeli tistega, kar menim, da v tem trenutku moramo," je bil oster Brglez.

Poslanec ZL Matej T. Vatovec je Brglezu vrnil žogico in dejal, da bi moral sam v šolo demokracije. Pri tem se je oprl na javnomnenjsko anketo, ki jo je danes objavil časnik Dnevnik in kaže, da 60 odstotkov Slovencev nasprotuje tovrstnim sporazumom. "To, da se seja odbora zapre za javnost in s tem na nek način skriva dejansko razpravo, to, da so v sporazumu še vedno problematične določbe, in dejstvo, da sam predsednik DZ priznava, da gre za mednarodno pogodbo, ki del suverenosti naše države prenaša na neko drugo instanco, jasno kaže, da se tovrsten sporazum na tak način ne more sprejemati, še manj pa podpisati," je dejal Vatovec. "Tu smo priča suspenzu demokracije, zaprtje odbora pred očmi javnosti pa je več kot jasen pokazatelj tega," je dejal.

Kot je izpostavil, je vlada izpogajala dodatne varovalke, ki so bile potrebne, poleg tega pa je dosegla tudi to, da bodo lahko o ratifikaciji sporazuma odločali v DZ, kar se mu zdi ključno.

"Poleg tega sama Ceta, takšna kot je, pomeni varovanje naših voda, naše zdrave hrane, ob tem pa se moramo zavedati, da je postopek ustavnih sprememb v teku in mislim, da bomo to v kratkem dokončali," je še pojasnil prvi med poslanci.

Na očitke ZL, da ravnanje vlade meji na veleizdajo, pa Brglez odgovarja, da je njihovo ravnanje "blizu otroškega vrtca".

Brglez je sicer še pojasnil, da bo, če odbora danes ne bosta glasovala, obveljala odločitev vlade, je pa poudaril, da iskreno upa, da se to ne bo zgodilo, saj je suverenost parlamenta po njegovih besedah potrebno ohraniti.

Odbora DZ za zadeve EU in za gospodarstvo sta sejo kmalu po začetku zaprla za javnost, saj so na klopi dobili v petek potrjeno skupno interpretativno izjavo o Ceti, nato pa sejo zaradi začetka plenarne seje DZ prekinili. Nadaljevali jo bodo 15 minut po končanem današnjem programu seje DZ.

STA


Najbolj brano