Brglez: Tudi v SMC predstavniki vsaj petih lobijev

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez je v pogovoru za Dnevnik med drugim spregovoril o lobijih in dejal, da so jih v SMC na področju energetike identificirali vsaj šest, če ne sedem. Od tega imajo tudi v stranki predstavnike petih lobijev. "A brez skrbi, prepoznali smo jih, in ko 'lobi' prepoznaš, naenkrat neha 'lobirati'," je zatrdil.

Tudi predsednik DZ Milan Brglez je kot predavatelj na 
izrednem študiju do leta 2009 služil dodatne honorarje, 
kakšen mesec jih je bilo še za eno plačo, je razkril. Danes pa 
je treba za osnovno plačo narediti vse, za kar si včasih dobil 
dodatno plačilo, je dodal. Foto: Tamino Petelinšek
Tudi predsednik DZ Milan Brglez je kot predavatelj na izrednem študiju do leta 2009 služil dodatne honorarje, kakšen mesec jih je bilo še za eno plačo, je razkril. Danes pa je treba za osnovno plačo narediti vse, za kar si včasih dobil dodatno plačilo, je dodal. Foto: Tamino Petelinšek

LJUBLJANA > Ob tem je pojasnil, da ti ljudje v stranki niso na pomembnih mestih, bodo pa v stranki pazili, da ne bi kdo od "lobistov" uspel s svojim lobiranjem.

Energetika je za lobije po njegovih besedah zanimiva, ker se tu skriva še kar nekaj denarja. "Lahko začneva kar pri električni energiji. Zlasti vodnega potenciala je pri nas kar nekaj. Razvoj dogodkov ima svojo zgodovino. Kot veste, obstajajo politični prepiri, kje naj bi te vire koristili, pa povezava z regionalizacijo Slovenije, preferiranje svojega lokalnega območja - včasih tudi na račun vsega ostalega," meni Brglez.

Na vprašanje, ali bi bila v primeru razpada sedanje koalicije možna koalicija SMC s SDS, glede na to, da njen voditelj ni več pravnomočno obsojen, je Brglez odgovoril, da je gotovo vse mogoče. "Bi pa moral predsednik SDS, če bi bil s SMC v koaliciji, začeti moj priimek pisati pravilno," je dodal. Na vprašanje o taki koaliciji pod vodstvom Janše pa je odgovoril: "Poleg razpada koalicije predpostavljate torej še razpad poslanske skupine SMC? Tisti, ki so to doslej že večkrat predvidevali, so se še vedno ušteli."

O vladi je dejal, da pripravlja ogromno stvari in jih bo poskušala spraviti na seje DZ do počitnic. Posamezna ministrstva se zaradi kopice dela težko držijo rokov in določanje, kaj bi izpeljali v normalnem političnem procesu, vladi ne uspeva najbolje, je ocenil.

A dodaja, da sta letos na vrsti vsaj še dve prelomni zadevi: postavitev nadzornikov SDH in sprejem proračuna za leti 2016 in 2017. Po šestnajstih letih pa jim bo, meni, le uspelo sprejeti novo deklaracijo o zunanji politiki.

Tudi Brglez je kot predavatelj na izrednem študiju do leta 2009 služil dodatne honorarje, kakšen mesec jih je bilo še za eno plačo, je razkril. Danes pa je treba za osnovno plačo narediti vse, za kar si včasih dobil dodatno plačilo, je dodal.

Pri številnih zunanjepolitičnih pobudah sicer po njegovem mnenju obstaja občutek, da so te dane bolj zaradi lastnega dobrega občutja kot pa zato, da bi s tem komurkoli pomagali. "Sedaj imamo akcijo glede avstrijske državne pogodbe, kjer se nihče ne vpraša, kaj si naši zamejski Slovenci sploh želijo. Govorimo zgolj o tem, ali smo mi suvereni. Bistveno vprašanje pa je, kaj bo naša narodna skupnost v Avstriji imela od notifikacije nasledstva te pogodbe in ali lahko naša diplomacija zagotovi, da bodo vse države pogodbenice obveščene o naši notifikaciji," je dejal.

Tudi pri pobudi za priznanje Palestine se mu je postavljalo vprašanje, ali naj bi jo sprejeli zato, da se bomo mi bolje počutili, ali zato, da poskušamo tam kaj izboljšati. "Če ne moreš dati niti milijona evrov za razvojno pomoč ali v humanitarne namene, imaš problem," je opozoril.

STA


Najbolj brano