Brglez: Diplomacija je okno v svet

Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je danes na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju zavzel za ciljno usmerjeno in jasno zunanjo politiko, ki bo temeljila na kakovostni in načelni diplomaciji.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je danes na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju zavzel za ciljno usmerjeno in jasno zunanjo politiko. Foto: STA
Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je danes na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju zavzel za ciljno usmerjeno in jasno zunanjo politiko. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Milan Brglez je povedal, da se bodo tudi v DZ zavzeli za več denarja za delovanje diplomacije, ki je “okno v svet” države.

Brglez je priznal, da je proračunski denar za diplomacijo okleščen, medtem ko pričakovanja javnosti in politike niso manjša, kvečjemu večja. Zato je treba z danim denarjem delovati učinkovito in ga “maksimalno ciljno usmeriti”, je dejal.

Ko pa bo priložnost za to, pa se bodo v DZ zavzeli za povečanje teh sredstev, je obljubil. “Zunanja politika je za malo državo, kot je Slovenija, ključ do pozicioniranja v mednarodni skupnosti in za kaj takšnega so potrebna tudi sredstva,” je dejal predsednik državnega zbora, sicer profesor mednarodnega prava.

Meja med Slovenijo in Hrvaško

Napovedal je tudi oblikovanje nove deklaracije o zunanji politiki in njeno sprejetje v državnem zboru. Sedaj pripravljena izhodišča je ocenil kot dobro osnovo za nadaljnjo razpravo, izrazil pa je željo po čim širšem političnem konsenzu med strankami.

Če se bo kazala možnost za širok konsenz in poenotenje slovenske politike, bo zato morda trajalo dlje do sprejetja, še posebej zato, ker bi deklaracija morala postati neke vrste “mala ustava” prihodnje slovenske diplomacije, je dejal. Menil je tudi, da deklaracija ne bi smela biti omejena na kako obdobje, recimo prihodnjih desetih let, ampak bi morala omogočati dinamično prilaganje zunanje politike.

Izpostavil je tudi ključne naloge, ki so po njegovem mnenju pred Slovenijo na zunanjepolitičnem področju v prihodnjem letu in kjer bodo morali pomembno vlogo igrati tudi diplomati. V prvi vrsti je izpostavil udejanjanje arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer se letos pričakuje odločitev arbitražnega sodišča.

Ključni podatki in strateški premisleki

Še posebej pa je izpostavil uresničevanje sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice glede deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, kar bo po Brglezovih besedah velik izziv za sodelovanje med diplomati, ministrstvom, vlado in DZ. Slednji bodo morali opraviti nalogo doma, diplomati pa bodo morali zadeve pojasnjevati v tujini. Javna diplomacija bo zelo pomembna, je dejal.

Opozoril je tudi na nove varnostne izzive, od krize v Ukrajini, do džihadistov Islamske države, mednarodnega priznanja Palestine in terorističnih dejanj po svetu. “To bo veliko lažje za vse nas, če bomo od vas, ki delujete na terenu, imeli ključne podatke, predvsem pa strateške premisleke, (...) saj bomo na podlagi teh v DZ lažje sprejemali odločitve,” je dejal predsednik DZ.

Okrepitev dialoga s Češko, Slovaško, Poljsko in Madžarsko

Izpostavil je tudi pomen gospodarske diplomacije in pohvalil do sedaj opravljeno delo diplomatov. Zavzel se je za nadaljevanje prizadevanj v tej smeri, a dejal, da je to smiselno predvsem v državah, kjer za to interes kaže tudi slovensko gospodarstvo. Če tega interesa ni, tudi intenziviranje prizadevanj za gospodarsko diplomacijo ni smiselno.

Omenil je tudi odnose s sosedami in menil, da smo večino problemov rešili, a se ne smemo ustaviti. Še naprej je treba paziti na interese manjšine, še bolj pa je treba izkoristiti gospodarske potenciale sosed, je opozoril.

Zavzel se je tudi za okrepitev dialoga z višegrajsko četverico - Češko, Slovaško, Poljsko in Madžarsko. Dialog je treba okrepiti na politični, pa tudi na kulturni ravni, je dejal Brglez.

Na koncu je diplomate še pozval, naj jih pri delu ne vodi “trikrat -ol: alkohol, holesterol in protokol, ampak trikrat -ost: strateškost, smelost in kakovost.”

STA


Najbolj brano