Brezposelnost v obalno-kraški regiji navzdol

Število brezposelnih v obalno-kraški regiji upada. Konec julija so našteli 6317 registriranih brezposelnih oseb, kar je za 697 oseb oziroma 9,9 odstotka manj kot julija lani. Povečuje pa se povprečni čas brezposelnosti, težje so zaposljive zlasti določene skupine ljudi, je izpostavila vodja koprske območne službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj.

V času turistične sezone vseskozi primanjkuje kadrov na 
področju gostinstva in turizma. Lepe možnosti za zaposlitev 
so tudi v kovinarstvu. Foto: Silva Križman
V času turistične sezone vseskozi primanjkuje kadrov na področju gostinstva in turizma. Lepe možnosti za zaposlitev so tudi v kovinarstvu. Foto: Silva Križman

KOPER > Pozitivni trendi glede brezposelnosti na državni ravni se odražajo tudi na območju koprske območne službe. To je delno posledica turistične sezone, ko število brezposelnih tradicionalno doseže najnižje število, kot tudi ugodnih gospodarskih razmer, je za STA ocenila Nevenka Bandelj.

Tudi prostih delovnih mest je na voljo vse več. Na območju koprskega zavoda so delodajalci tako od januarja do julija letos sporočili 4260 delovnih mest.

Ob tem je po njenem opaziti, da je v primerjavi s preteklimi leti tudi manjše število oseb, ki se prijavljajo na zavod po tem, ko jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas. To kaže, da so delovna mesta bolj stabilna, je pa to tudi posledica nižjega števila prvih iskalcev zaposlitve.

Se pa po drugi strani povečuje povprečni čas brezposelnosti, pri čemer na zavodu ostajajo težje zaposljive skupine. Med dejavniki Bandljeva izpostavlja starost "v obeh smereh" ter izobrazbo.

Med najbolj iskanimi profili Bandljeva težko izpostavi samo enega. V času turistične sezone sicer vseskozi primanjkuje kadrov na področju gostinstva in turizma. Med temi izpostavlja kuharje in natakarje kot deficitarna poklica. Lepe možnosti za zaposlitev so tudi v kovinarstvu. Povpraševanja je tudi po poklicih s področja gradbeništva, zlasti kvalificiranih delavcev, kot so tesarji, železokrivci, krovci.

Na zavodu skušajo ta primanjkljaj nadoknaditi prav s svojimi programi. Zato so kar nekaj skupin brezposelnih vključili v programe usposabljanja za CNC operaterje, viličariste, mehatronike itd.

Še vedno je tudi potreba za delo v tujini, denimo za voznike težkih tovornjakov v mednarodnem prometu. Kljub "nesrečnim zgodbam" na tem področju pa Bandljeva poudarja, da je prednost zavoda za zaposlovanje ta, da so prisotni na celotnem državnem teritoriju in imajo pregled nad prijavami delodajalcev, tako da iskalcev zaposlitve na napotijo na delodajalce, ki ne spoštujejo zakonskih določil.

Med ranljivimi skupinami, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela, pa je Bandljeva sicer izpostavila še ženske z visoko izobrazbo družboslovnih smeri. Poleg drugih aktivnosti so na zavodu tako pred časom prav zanje pripravili podjetniško usposabljanje.

STA


Najbolj brano