Brezplačno šolsko kosilo bo poslej jedlo več otrok

Do brezplačnega šolskega kosila bodo po novem poleg otrok iz prvega dohodkovnega razreda upravičeni tudi otroci iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. To določa novela zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki velja od včeraj dalje. Ali je otrok upravičen do subvencije kosila, je po novem napisano tudi na odločbah o otroškem dodatku.

Do brezplačnega šolskega kosila bo po novem upravičenih 
več otrok. Foto: Leo Caharija
Do brezplačnega šolskega kosila bo po novem upravičenih več otrok. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Po novem bodo do 100-odstotne subvencije šolskih kosil upravičeni tudi otroci iz družin, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 36 odstotkov povprečne plače. Do zdaj so brezplačna kosila prejemali le otroci iz prvega dohodkovnega razreda, kjer znaša povprečen mesečni dohodek na osebo do 18 odstotkov povprečne mesečne plače.

Tisti iz drugega dohodkovnega razreda, kjer povprečen mesečni dohodek na osebo znaša od 18 do 30 odstotkov povprečne mesečne plače, so bili do zdaj upravičeni do 70-odstotne subvencije. 40-odstotna subvencija pa je bila zagotovljena tistim iz tretjega dohodkovnega razreda, kjer povprečen mesečni dohodek na osebo znaša od 30 do 36 odstotkov povprečne mesečne plače.

Starše bodo obveščali o novosti

Na ministrstvu za delo so zagotovili, da bodo upravičenci o tej novosti obveščeni hkrati z odločbo o otroškem dodatku. Na ta način naj bi čim več staršev izvedelo za to pravico. Po opozorilih nekaterih naj bi namreč do zdaj kar približno 15 odstotkov otrok oziroma njihovih družin ne izkoristilo pravice, ki jim je pripadala že po prej veljavni ureditvi.

Na novogoriškem centru za socialno delo (CSD) so pojasnili, da je za to, da je otrok upravičen do brezplačnega kosila, najprej potrebna prijava na šolsko kosilo v šoli, ki jo otrok obiskuje.

“Družina mora poskrbeti, da ima veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Če družina nima veljavnih odločb za otroški dodatek ali državno štipendijo, se vloga za subvencijo kosila odda na pristojnem centru za socialno delo,” so še dodali in pristavili, da je na odločbah o otroškem dodatku od 1. januarja letos tudi podatek, ali so otroci upravičeni do subvencije kosila. Na prej izdanih odločbah pa tega podatka ni.

Prihranek se bo poznal

Na Centru za socialno delo Piran so nam na vprašanje, ali imajo podatke o tem, koliko otrok več bo po noveli na območju službe prišlo do brezplačnega kosila, pojasnili, da lahko te podatke posredujejo le šole, ki vodijo evidence glede uveljavljene subvencije prehrane. Glede tega, da naj vse družine do zdaj ne bi izkoristile pravice do subvencionirane prehrane, je direktorica CSD Piran Katja Lena povedala, da jim ta podatek ni znan.

“Morda zaradi neinformiranosti, ali ker otrok ni bil prijavljen na šolsko prehrano. Včasih se starši odločijo, da otroku sami priskrbijo obrok - ker menijo, da bodo tako prihranili, ali pa je otrok izbirčen in ne poje obroka v šoli,” je pojasnila.

Za konkretne podatke smo poklicali tudi na novogoriško Osnovno šolo Milojke Štrukelj, ki jo obiskuje 765 otrok. Kot so nam pojasnili, je bilo na zadnji dan lanskega leta 740 učencev naročenih na šolsko malico (od tega 427 subvencij), 670 učencev pa na kosilo (od tega 203 subvencionirano kosilo).

“Število otrok s subvencijo ostaja enako, le da imajo zdaj vsi polno subvencijo. Do zdaj je imelo 100-odstotno subvencijo 72 otrok, 70-odstotno 85 otrok in 40-odstotno 46 otrok,” so še pojasnili na OŠ Milojke štrukelj. Polna cena šolskega kosila od prvega do petega razreda na tej šoli znaša 2,40 evrov, od šestega do devetega razreda pa 2,70 evra.

NACE NOVAK, STA


Najbolj brano