Brezplačni pravni nasveti 19. decembra

Slovenski odvetniki nadaljujejo z akcijo nudenja brezplačne pravne pomoči. Več kot 500 odvetnikov jo bo nudilo tudi letos, in sicer v petek, 19. decembra.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Omenjeni dan bo po besedah predsednika Odvetniške zbornice Slovenije Romana Završka namenjen vsem tistim, ki si sicer ne morejo privoščiti pravne pomoči, potrebna bo le predhodna najava.

Z omenjeno akcijo odvetniki po besedah Završka izražajo svoj socialni čut do tistih, ki so se znašli v težkem finančnem položaju in potrebujejo brezplačen pravni nasvet.

Potrebna je predhodna najava

Odvetniki bodo pravno pomoč nudili večinoma ustno, bodisi v pisarni bodisi po telefonu, potrebna je le predhodna najava, in sicer vsaj do srede, 17. decembra. Pri tem bodo odvetniki ljudem posredovali predvsem splošne informacije o njihovem problemu in pojasnili pravne možnosti, ki jih imajo. Tistim, ki že imajo svojega pooblaščenca in želijo zgolj brezplačno preverjati njegovo delo oziroma preverjajo odgovore pri več odvetnikih, pa lahko nasvet tudi zavrnejo.

Završek vsem tistim, ki bodo želeli brezplačen nasvet, svetuje, da si izberejo odvetnika, ki deluje v njihovi bližini.

Seznam odvetnikov, ki bodo 19. decembra nudili brezplačne pravne nasvete, bo objavljen na spletnih straneh odvetniške zbornice. Ta bo podatke o takšnih odvetnikih nudila tudi po telefonu.

Dosedanje izkušnje po besedah podpredsednika zbornice Janeza Starmana kažejo, da ljudje dan za brezplačno pravni nasvet izkoristijo predvsem za to, da preverijo, ali so njihovi zahtevki utemeljeni. Tako so tovrstni dnevi koristni tudi za to, da na sodišča pride čim manj neutemeljenih zahtevkov, ki zavirajo delo sodišč.

Lani za brezplačen pravni nasvet zapšrosilo 2700 ljudi

Po statistiki, ki jo vodijo na zbornici, je lani na podoben dan za brezplačen pravni nasvet zaprosilo 2700 ljudi, pri čemer se je največ vprašanj nanašalo na delovno in socialno pravo, sledilo pa je civilno pravo, kar je po besedah Završka odraz težkega ekonomskega položaja v državi.

Završek je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi novelo zakona o brezplačni pravni pomoči, s katero želi vlada odvetnikom znižati tarife za zastopanje strank po uradni dolžnosti in za nudenje brezplačne pravne pomoči na podlagi omenjenega zakona. Ob tem je zagotovil, da se kakovost omenjenih odvetniških storitev kljub morebitnemu znižanju tarife ne bo zmanjšala. Meni pa, da novela ni dobro pripravljena.

Želi si tudi, da bi vlada objavila oziroma uveljavila odvetniško tarifo, h kateri je soglasje že avgusta dal minister za pravosodje in je usklajena tudi z odvetniško zbornico.

STA


Najbolj brano