Brecelj: “Sam prosim za odpoved!”

Zadnji dogodki v ljubljanskem Onkološkem inštitutu (OI) preraščajo v afero. Svet zavoda OI je pred dobrim mesecem Janeza Remškarja že razrešil s funkcije generalnega direktorja, a vlada razrešitve še ni potrdila. Ker pa je kirurg Erik Brecelj, tudi član sveta OI, o anomalijah v OI spregovoril v intervjuju za Večer, je Remškar zoper njega ukazal spisati odpoved delovnega razmerja. Ker se to ni takoj zgodilo, zdaj Brecelj sam prosi za odpoved, saj ima vseh nepravilnosti že čez glavo.

Erik Brecelj: “Če te obsodijo, ker daš intervju,  se 
vprašaš, kje sploh živimo? Ali smo v letu 1965 ali v 
letu 2015?” Foto: Žiga Živulović/Bobo
Erik Brecelj: “Če te obsodijo, ker daš intervju, se vprašaš, kje sploh živimo? Ali smo v letu 1965 ali v letu 2015?” Foto: Žiga Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Že včeraj smo poročali, da naj bi po nalogu za zdaj še generalnega direktorja Janeza Remškarja pravna služba spisala odpoved delovnega razmerja za kirurga Erika Breclja, ki je hkrati član sveta zavoda OI. Ker tega pravna služba ni hotela storiti takoj, je Remškar ukrepal tudi zoper pravnico v OI, Brecelj pa je včeraj sam zaprosil za odpoved, saj je sit vseh peripetij na OI.

Spomnimo, da je svet zavoda OI že pred poldrugim mesecem s funkcije generalnega direktorja razrešil Janeza Remškarja, a razrešitev je dokončna, ko to sprejme vlada. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc nam je včeraj zagotovila, da je ta predlog vladi že posredovala.

Medtem skuša, takšen vtis se ustvarja v javnosti, Remškar pred razrešitvijo obračunati še s kritikom razmer na OI Erikom Brecljem, ki na nepravilnosti v tej ustanovi opozarja že vrsto let. Sodu naj bi, kot kaže, izbil dno intervju z Brecljem v časniku Večer, kjer navaja tudi anomalije, ki so se dogajale pod vodstvom Remškarja, ki je kot prvi človek OI zanje tudi prvi odgovoren.

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je ob robu včerajšnjega srečanja Društva ekonomistov v zdravstvu novinarjem povedala, da je že podala predlog vladi, naj da soglasje k razrešitvi generalnega direktorja OI Janeza Remškarja. Postopek je že v vladni proceduri, ministrstvo pa je podprlo svet OI, ki je predlagal Remškarjevo razrešitev. Vlada naj bi to zadevo obravnavala prihodnji teden, ministrica verjame, da bo to razrešitev tudi podprla.

Remškar je v torek na predsednika vlade Mira Cerarja naslovil tudi predlog za razrešitev članov sveta zavoda OI, ki so predstavniki ustanovitelja, torej ministrstva za zdravje oziroma države. Po Remškarjevih navedbah pri svojem delu ti člani ne ravnajo skladno s predpisi in se, kot navaja, zastavlja tudi dvom v njihovo osebno in profesionalno integriteto.

Dr. Brecelj nam je včeraj med drugim povedal: “Že v sredo je zaokrožila vest, da naj bi generalni direktor ukazal pravnici, naj spiše odpoved mojega delovnega razmerja, pa tega ni hotela storiti. Zato se je včeraj izvedelo, da je zdaj tudi zoper njo uveden postopek. Ker nočem, da bi zaradi mene nastradal še kdo drugi, sem zato včeraj sam zaprosil za odpoved. Vse skupaj je smešno in vse se začne in konča pri vladi: zakaj tako dolgo vleče postopek razrešitve človeka, za katerega je svet zavoda OI kot najvišji odgovorni organ ugotovil, da mora zaradi svojega dela oditi s položaja? Sicer vseh teh nebuloz v OI niti več ne spremljam, želim si le, da čim prej zaključimo te postopke, saj je vse skupaj že prav bedno!”

Vodstvo OI sporoča, da so predstavniki ustanovitelja s sklicem nujne seje sveta zavoda OI v sredo, z njenim zaprtjem za javnost ter spreminjanjem dnevnega reda kršili poslovnik. Vodstvo OI v zvezi z izjavami kirurga Breclja meni, da so le nadaljevanje njegovega škodljivega ravnanja zadnja leta. Omenja še, da so člani sveta OI po koncu seje nekorektno poročali o povezavi med postopkoma odpovedi delovnega razmerja Breclju in o odpovedi pomočnici generalnega direktorja za pravne zadeve Zlati Štiblar Kisić.

Dodaja še, da je razočaran nad razmerami v naši družbi in da takšni dogodki potrjujejo, kako bolna je ta družba. “Stvari so prišle tako daleč, da sem tudi osebno postal bolj racionalen. Izkušnje namreč potrjujejo, da se zadeve niso prav nič spremenile, pa če je bila na čelu ali desna ali leva ali sredinska vlada; ali pa moralna ... Ta družba je res bolna!”

Omenimo še, da tudi Breclja - tako določajo predpisi - ne more razrešiti sam generalni direktor Remškar, temveč mora o tem sklepati svet zavoda OI. Na vprašanje, ali se bo, če dobi odpoved, pritožil, Brecelj odgovarja: “Ne bom se pritožil s ciljem, da me vzamejo nazaj v službo. Imam nekaj ponudb, razmislil bom, kako naprej. In najbrž ne v Ljubljani ... Ne skrbi me, saj znam delati več stvari ...”

Glede intervjuja v Večeru pa komentira: “Če te obsodijo, ker daš intervju, se vprašaš, kje sploh živimo? Ali smo v letu 1965 ali v letu 2015? In kako je z našo razvito demokratično družbo, svoboščinami in z vsem, kar sodi poleg - če lahko pride do tega, da te odstavljajo zaradi intervjuja?”

JASNA ARKO


Najbolj brano