Bratuškova odmrznila privatizacijo

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) spremenila sklep o privatizaciji, s katerim je tik pred volitvami zamrznila proces privatizacije. Tako se proces privatizacije nadaljuje. Vlada pa predlaga SDH, da čim prej skliče izredno skupščino NLB in preveri obliko vložka Agrokorja v Mercator.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) spremenila sklep o privatizaciji, s katerim je tik pred volitvami zamrznila proces privatizacije Foto: STA
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je danes na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) spremenila sklep o privatizaciji, s katerim je tik pred volitvami zamrznila proces privatizacije Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, vlada predlaga upravi SDH, da preveri obliko vložka Agrokorja v Mercator in skladnost tega vložka s predhodno podanimi zavezami prevzemnika.

Vlada je na seznam za privatizacijo, ki ga je potrdil tudi DZ, uvrstila 15 podjetij, dve sta prodani - Fotona in Helios. Na seznamu so tako še deleži v družbah Aerodrom Ljubljana, Adria Airways, Adria Airways Tehnika, Aero, Elan, NKBM, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito. Prav tako predlaga upravi SDH, da v najkrajših mogočih predpisanih rokih skliče izredno skupščino Nove Ljubljanske banke (NLB) in popolni sestavo nadzornega sveta NLB.

Vlada je hkrati naložila ministrstvu za finance, da v sodelovanju s SDH do začetka septembra pripravi pregled pogojev prodaje kapitalskih naložb v državah EU, in sicer predvsem z vidika nefinančnih zavez (poleg cene tudi pogoje zaščite obstoječih delovnih mest in razvoj novih delovnih mest, strategije bodočega razvoja družbe, prenos znanj in najboljših praks...).

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je danes v pogovoru za Odmeve na TV Slovenija pojasnil, da bo treba zdaj na novo postaviti časovnico za posamezne prodajne postopke in se posvetovati s svetovalci, ki so v stiku s potencialnimi investitorji. Kot je dejal, pa so bili tudi v času zamrznitve sklepov o privatizaciji v stiku s finančnimi in pravnimi svetovalci, ki vodijo prodajne postopke. Prav tako so se pripravljali za naslednje faze prodaje. Postopki so sicer po njegovih besedah zelo dolgotrajni, je pa Pirc zatrdil, da se jih v SDH trudijo voditi karseda pregledno in v skladu z mednarodno prakso.

Vlada Alenke Bratušek je pred volitvami presenetila s sklepom, da SDH do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih, kar je v javnosti sprožilo številne polemike.

Nadzorni svet SDH je pridobil pravni mnenji, na podlagi katerih je ocenil, da je sklep o zamrznitvi privatizacijskih postopkov nezakonit, zato je vladi predlagal, da ga popravi oz. dopolni. Nekateri so pričakovali, da bo vlada o tem odločala na četrtkovi seji, a se to ni zgodilo.

Je pa vlada takrat odločila, da SDH zaprosi za pisno zagotovilo, da pri privatizaciji ni sumov kaznivih dejanj. Kot je v četrtek pojasnila Bratuškova, želi pisno zagotovilo, da s samimi privatizacijskimi postopki "ni nič narobe", da ni nobenih sumov korupcije oz. kaznivih dejanj.

Naslednji korak bo sprejem strategije upravljanja z državnimi naložbami, ki bo vsebovala tudi klasifikacijo naložb na portfeljske, pomembne in strateške. Ta bo potem podlaga za nadaljnje delovanje SDH. Finančno ministrstvo je osnutek strategije že pripravilo, končna odločitev o njej pa bo padla na pleča nove vlade in novega sklica DZ.

STA


Najbolj brano