Bratuškova ne bo dočakala Cerarjevega povabila

“V SMC ni dovolj zaupanja v stranko ZaAB, tudi zaradi postopka izbire komisarskih kandidatov,” je predsednik SMC in najverjetnejši mandatar Miro Cerar utemeljil sinočnjo odločitev sveta stranke. Člani so namreč odločili, da ZaAB ne vročijo vabila v koalicijo. V Desusu, ki je včeraj dokončno potrdil, da bodo sodelovali v koaliciji, si želijo pet resorjev, SMC jim ponuja štiri.

Delegacija ZL pri Miru Cerarju (z leve): Matjaž Hanžek, Violeta Tomić, Luka Mesec in Franc Trček  Foto: STA
Delegacija ZL pri Miru Cerarju (z leve): Matjaž Hanžek, Violeta Tomić, Luka Mesec in Franc Trček  Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je sinoči izjavil, da z ZaAB vlade ne bo sestavljal niti, če vstop v koalicijo zavrne SD. Napovedal je tudi, da bodo število ministrstev s 16 zmanjšali na 15, Desusu ponujajo štiri resorje, SD pa tri. Najverjetnejšo novo vlado bodo tako sestavljale tri stranke, poleg zmagovalne SMC še SD in Desus.

Desus bi štiri ali ministrstva

Da bo Desus del vladne ekipe, je bilo jasno kmalu po volitvah. Njegov izvršni odbor je včeraj pred odločitvijo SMC o usodi ZaAB sklenil svetu stranke predlagati vstop v vladno koalicijo.

Predsednik Desusa Karl Erjavec, je po sestanku izvršnega odbora povedal, da so s pogajalskim izkupičkom in predlogom koalicijskega sporazuma zadovoljni, saj da so uspeli tako rekoč z vsemi vsebinskimi zahtevami stranke.

Miro Cerar: “V SMC ni dovolj zaupanja v stranko ZaAB”

Razprava o kadrovskih razrezih pa po Erjavčevih besedah še teče. V Desusu pričakujejo, da jim bo kot drugi najmočnejši koalicijski stranki pripadlo pet in ne le štiri ministrska mesta, zlasti zato, ker so se odpovedali mestu predsednika DZ. Po mnenju Erjavca predsednik DZ iz vrst SMC Milan Brglez to nalogo opravlja odlično in dodaja, da ni potrebe po zamenjavi.

Desus sicer zanima zunanje ministrstvo (to je že “rezervirano” za Erjavca), urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi njegov Gorazd Žmavc, ministrstvo za kulturo, ministrstvo za infrastrukturo, okolje in prostor in ministrstvo za javno upravo.

ZL skrbi prodaja premoženja

Po včerajšnjem srečanju z Mirom Cerarjem je vodja poslanske skupine Združene levice (ZL) Luka Mesec v sporočilu za javnost povedal, da v stranki še niso odločeni, ali bodo kandidata za mandatarja v ponedeljek podprli. Odločitev bodo sporočili potem, ko bodo preučili besedilo koalicijske pogodbe.

Za ZL je posebej sporna prodaja državnega premoženja. Luka Mesec je v pogovoru s Cerarjem postavil v ospredje privatizacijo Telekoma Slovenije in Aerodroma Ljubljana. Postopek prodaje je namreč v teku in obstaja možnost, da bo zaključen še preden bo nastopila nova vlada.

ZL je stranki SMC predlagala sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali vprašanje prodaje. Mesec poudarja, da javnost o privatizaciji omenjenih dveh podjetij ne ve nič in da se vse dogaja za zaprtimi vrati. O dogajanju niso seznanjeni niti zaposleni, v primeru Aerodroma se ne ve, po kakšnih merilih je bil izmed štirih ponudnikov za kupca izbran nemški Fraport, je zapisal. Privatizacija Telekoma pa pomeni, da država prodaja podjetje, ki je imelo lani 52 milijonov evrov dobička za državni proračun, opozarja Mesec. "S Telekomom država prodaja podjetje, ki je dobičkonosno, dela v družbeno dobro in je eden od najboljših zaposlovalcev," je še poudaril in izrazil bojazen, da bo v Telekomu z novim lastnikom prišlo do odpuščanj delavcev. Podoben scenarij vidi pri prodaji Aerodroma, prav tako dobičkonosnega podjetja.

Cerar je zagotovil, da bo predlog posredoval svetu stranke in potem sporočil odločitev. DK


Najbolj brano