Bratuškova kandidatka za evropsko komisarko?

Premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, danes v Bruslju ni izključila možnosti, da bi jo lahko vlada predlagala za kandidatko za evropsko komisarko. Poudarila je sicer, da bo treba kandidata imenovati do konca julija, ter da bo danes kot resorje, ki zanimajo Slovenijo, izpostavila regionalno politiko, proračun in promet.

Premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, danes v Bruslju ni izključila možnosti, da bi jo lahko vlada predlagala za kandidatko za evropsko komisarko
Premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, danes v Bruslju ni izključila možnosti, da bi jo lahko vlada predlagala za kandidatko za evropsko komisarko 

BRUSELJ > Alenka Bratušek je pojasnila, da za zdaj z novim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ne bodo uradno govorili o delitvi resorjev, da mu bo pa v pogovoru pred drevišnjim vrhom omenila, da bi lahko Slovenija zelo dobro zastopala področja, kot so regionalna politika, proračun in promet.

Na vprašanje, ali na komisarskem položaju vidi sebe, je odgovorila, da to ne bo tema današnjega vrha in da se o tem za zdaj ni pogovarjala še z nikomer, tudi doma ne. Ob tem je opozorila, da je dejstvo, da bo Slovenija do konca julija morala predlagati kandidata in da bo to morala storiti vlada, ki opravlja tekoče posle.

Izpostavila je tudi, da mora Slovenija predlagati človeka, ki bo kompetenten ter bo z izkušnjami in znanjem dobro zastopal državo znotraj komisije. Spomnila je še, da se že vseskozi zavzema, da bi bilo na vodilnih položajih v uniji čim več žensk, tudi komisark.

Vlada o tem po njenih besedah v četrtek še ne bo razpravljala, ker še ni pripravljenega gradiva.

Sicer pa bo Bratuškova na današnjem vrhu poleg tega, da je treba zagotoviti uravnoteženost spolov, zagovarjala tudi stališča, da bi bilo prav, da enega od vodilnih položajev v EU zasede oseba iz vzhodno- ali srednjeevropske države ter da politično razmerje sil ni nepomembno.

O imenih, na primer ali bi za visoko zunanjepolitično predstavnico podprla italijansko zunanjo ministrico Federico Mogherini ali evropsko komisarko Kristalino Georgievo - ni želela govoriti, češ da so vse le predvidevanja in da na mizi uradno ni še popolnoma nič.

STA


Najbolj brano