Bratuškova bo iskala konsenz za imena kandidatov za komisarja

Premierka v odhodu Alenka Bratušek bo skušala “v predpisanih rokih” doseči konsenz glede imena oziroma liste kandidatov za evropskega komisarja, napovedujejo v njenem kabinetu.

Alenka Bratušek Foto: STA
Alenka Bratušek Foto: STA

LJUBLJANA > K informacijam, da si bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kot kandidatko želi prav Alenko Bratušek, pa v kabinetu, kot pravijo, nimajo veliko dodati.

“Pomembno je, da v Bruselj pošljemo ime, ki lahko kompetentno opravlja nalogo komisarja in ki bo Sloveniji zagotovilo pomembno komisarsko mesto,” so sporočili iz kabineta predsednice vlade.

Bratuškova oziroma vlada lahko po njihovem mnenju v Bruselj pošlje predlog enega ali več kandidatov, kar je poudaril tudi bodoči predsednik Evropske komisije Juncker, “če pa Slovenija želi dobiti močno mesto v komisiji, je pomembno, da to storimo v predpisanih rokih, torej do konca tega tedna”.

Zagotovili so, da bo Bratuškova o tem še opravila pogovore in skušala doseči konsenz glede imena oziroma liste kandidatov.

Za zdaj je znano le, da si v odhajajoči vladi o predlogu niso enotni, prav tako predloga za slovenskega komisarja še niso uspeli uskladiti z zmagovito stranko parlamentarnih volitev SMC. V tej stranki danes omenjenih neuradnih virov iz Bruslja ne komentirajo.

So pa že v torek vladi predlagali, naj kot edinega kandidata za komisarja predlaga dosedanjega komisarja Janeza Potočnika. Prvak SMC Miro Cerar je ocenil, da je Potočnik med možnimi kandidati “daleč najprimernejši”, saj je na ravni EU kot evropski komisar že uveljavljen. To pa mu omogoča, da pridobi enega od močnejših resorjev. Slovenija po Cerarjevem mnenju potrebuje polno operativnega komisarja in nekoga, ki bo imel v evropskih krogih velik vpliv.

Potočnik sicer za zdaj nima zagotovljene podpore v vladnih vrstah, zagotovo bi ga podprli le ministri DL, medtem ko je prvak Desus Karl Erjavec v torek dejal, da je tudi sam med kandidati za komisarja, v SD pa so dejali, da bi Erjavca podprli bodisi za komisarja bodisi za predsednika DZ. SD je tudi sama predlagala tri imena.

STA


Najbolj brano