Bratuškova bi do nove vlade ustavila vse postopke privatizacije

Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek bo vladi na današnji seji predlagala, da se do imenovanja nove vlade ustavi vse postopke privatizacije. Kot je zapisala na družbenem omrežju Twitter, bo zahtevala tudi, da se Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) naloži, da takoj skliče skupščino NLB in popolni nadzorni svet.

Alenka Bratušek bo vladi na današnji seji predlagala, da se do imenovanja nove vlade ustavi vse postopke privatizacije Foto: STA
Alenka Bratušek bo vladi na današnji seji predlagala, da se do imenovanja nove vlade ustavi vse postopke privatizacije Foto: STA

LJUBLJANA > “Od nadzornega sveta SDH bom zahtevala, da ugotovi odgovornost člana uprave SDH, zaradi ravnanja na skupščini NLB,” je Alenka Bratušek zapisala na družbenem omrežju.

Na torkovi skupščini je država kot edini lastnik Nove Ljubljanske banke (NLB) namreč sprejela spremembe statuta, ki naj bi izboljšale upravljanje banke. Naslednika Franceta Arharja v nadzornem svetu skupščina ni izbrala, tako da nadzorni svet za zdaj ostaja šestčlanski.

Točko o imenovanju sedmega člana nadzornega sveta, ki bi nadomestil Arharja, ki je aprila odstopil kot predsednik in član nadzornega sveta, so na predlog SDH umaknili. Nadzorni svet tako ostaja šestčlanski, z možnostjo imenovanja še sedmega člana.

Predsednik uprave NLB Janko Medja je po skupščini pojasnil, da o prodaji deleža v Mercatorju na skupščini ni bilo govora. Postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je bil prejšnji teden tudi uradno zaključen, saj je konzorcij prodajalcev dobil kupnino v višini 172 milijonov evrov, Agrokor pa je v sredo objavil prevzemno namero za odkup preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja.

Pri izvajanju seznama 15 državnih naložb za prodajo pa sta najbližje koncu postopka za Aerodrom Ljubljana in Telekom Slovenije, ki sta v zaključni fazi.

STA


Najbolj brano