Bratuškova: Scenarij je bil pripravljen pred zaslišanjem

Nesojena podpredsednica Evropske komisije Alenka Bratušek je v pogovoru za Sobotno prilogo časnika Delo dejala, da četudi bi se na zaslišanju v Evropskem parlamentu bolje odrezala, to ne bi preprečilo “scenarija, ki je bil pripravljen že pred tem”.

Alenka Bratušek Foto: STA
Alenka Bratušek Foto: STA

LJUBLJANA > S prstom je pokazala na evropske liberalce (Alde), ki da so ji obrnili hrbet.

“Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi se ta zgodba dobro končala. Danes, z nekaj distance, sem vse bolj prepričana, da moj bistveno drugačen nastop ne bi mogel spremeniti razvoja dogodkov,” je dejala Alenka Bratušek, ki v Evropskem parlamentu kot edina od komisarskih kandidatov ni dobila pozitivne ocene.

Dejala je, da je bila prva napaka v tem, da je opravljala predajo poslov z novim predsednikom vlade Mirom Cerarjem, medtem ko so ostali kandidati ta čas izkoristili za intenzivno sestajanje z evropskimi poslanci. “Druga napaka je bila, da nisem obljubljala služb v kabinetu,” je dejala in pojasnila, da je dobivala številne ponudbe - celo več kot sto - iz različnih političnih skupin.

Aktivni Jelko Kacin

Zaradi tega je po njenih besedah izgubila tudi podporo skupine Alde. To se je po njenih besedah zgodilo že pred zaslišanjem, saj da so že pred tem po hodnikih v Bruslju krožile informacije, da bo Slovenija predlagala novo kandidatko za komisarko. “Edina logična razlaga je, da so želeli tako pripeljati v svojo politično skupino zmagovalko predčasnih volitev SMC. Pri tem je bil zelo aktiven Jelko Kacin,” je pokazala s prstom in namignila, da je Kacin Cerarja že “prosil za podporo v kandidaturi za neko službo v Bruslju”.

“Žal mi je, da je v bitki interesov in v gonji proti meni, v katero so se vpregli vsi - vlada, politične stranke, mediji in javnost -, največ izgubila prav Slovenija. S tem smo le dokazali, da naši državi še nekaj časa ne bodo dosegljive stvari, ki so bile doslej rezervirane za velike,” je še dejala nesojena podpredsednica Evropske komisije, ki bi bila pristojna za energetsko unijo; na položaju jo je zdaj nadomestil Slovak Maroš Šefčovič, Violeta Bulc pa bo vodila prometni resor.

“Marsikateri evropski analitik mi je po zaslišanju dejal, da moj nastop ne more biti razlog za negativno oceno, ker je bilo vsaj deset podobnih ali celo slabših komisarskih predstavitev,” je še dejala in dodala, da “če bi slovenska vlada in država stali za menoj, se to ne bi moglo zgoditi”.

Cerar si je trikrat premislil

Glede postopka oblikovanja seznama komisarskih kandidatov pa je dejala, da bi, če bi lahko vrnila čas nazaj, vztrajala pri tem, da se kandidata izbere pred volitvami. Zanikala je, da naj bi se predlagala sama oziroma da naj bi šlo za konflikt interesov pri glasovanju o seznamu. “Lahko bi nastal problem, če bi pri kandidaturi za komisarko šlo za zaseben interes. Vendar tega ni mogoče tako opredeliti, ker je potem mogoče vsako kandidaturo za politično funkcijo opredeliti kot zasebni interes,” je dejala.

Zanikala je tudi, da naj bi se s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem že dlje časa dogovarjala o komisarski kandidaturi. “Pred volitvami o tem nisem razmišljala. Če bi se takrat tako odločila, potem ne bi ustanavljala stranke in se spustila v predvolilno tekmo,” je dejala.

Opozorila pa je še, da si je tudi zmagovalec volitev Cerar “v mesecu in pol trikrat premislil” glede komisarskega kandidata, saj je najprej podpiral Janeza Potočnika, nato Karla Erjavca in Tanjo Fajon, na koncu je bila izbira Violeta Bulc.

Bratuškova se za zdaj še vidi kot političarka v Sloveniji, ker je prepričana, da lahko dobro dela kot poslanka. V njeni stranki ZaAB bodo podpirali vse dobre stvari, četudi so v opoziciji, ker se zavedajo, da je treba nekatere ukrepe preprosto sprejeti in izpeljati.

Napovedala je še, da se bodo v stranki v prihodnjih dneh znova pogovorili o nastalem položaju in ocenili, kako bo stranka živela naprej. “Prepričana sem, da ima ZaAB prihodnost tudi brez mene na predsedniškem položaju. Ne želim vezati stranke izključno na svoje ime, ker nisem takšen politik, pa tudi izkušnje nas učijo, da se takšni politični projekti ne končajo dobro,” je dejala in dodala, da v nasprotju z nekaterimi drugimi predsedniki strank svoje stranke ne namerava imeti za talko.

STA


Najbolj brano