Cerar vztraja pri Potočniku, Bratuškova razočarana

Predsednik SMC Miro Cerar je na koalicijskih pogajanjih predstavnikom ZaAB pojasnil, da bi bil dosedanji evropski komisar Janez Potočnik zanje najprimernejši za nadaljevanje te funkcije, je povedala predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Predsednik SMC Miro Cerar je na koalicijskih pogajanjih predstavnikom ZaAB pojasnil, da bi bil dosedanji evropski komisar Janez Potočnik zanje najprimernejši za nadaljevanje te funkcije, je povedala predsednica ZaAB Alenka Bratušek Foto: STA
Predsednik SMC Miro Cerar je na koalicijskih pogajanjih predstavnikom ZaAB pojasnil, da bi bil dosedanji evropski komisar Janez Potočnik zanje najprimernejši za nadaljevanje te funkcije, je povedala predsednica ZaAB Alenka Bratušek Foto: STA

LJUBLJANA > Pri osnutku koalicijske pogodbe pa ima pomisleke pri vprašanjih konsolidacije javnih financ in zagona gospodarstva.

Predstavniki ZaAB so Miru Cerarju povedali vsebinske pomisleke na osnutek koalicijske pogodbe, ki so jo prejeli zjutraj. Pri poglavju o zagonu gospodarstva po oceni Alenke Bratušek manjkajo konkretni ukrepi, pri konsolidaciji javnih financ pa časovni okvir in način.

Predstavniki SMC so jim, tako je Bratuškova pojasnila v izjavi za medije, zagotovili, da se bodo o tem pogovorili in razmislili. Zatem bodo nadaljevali pogovore za vstop v koalicijo.

Cerar jim je po besedah Bratuškove pojasnil tudi razloge, zakaj menijo, da bi bil dosedanji evropski komisar Janez Potočnik najbolj primeren za nadaljevanje te funkcije. Obenem se je Cerar strinjal, da je to še naloga obstoječe vlade, je pristavila Bratuškova.

Ponovila je svoje mnenje, da v Sloveniji premoremo še kakšnega drugega kandidata za evropskega komisarja. Vsekakor ima Potočnik politične kot strokovne izkušnje, priznava premierka v odhodu, ki pa je razočarana nad tem, da Cerar za to mesto “ni uspel najti ženske”.

Sedanja vladna ekipa se bo o predlogu za komisarja še usklajevala, je napovedala Bratuškova. Med imeni, ki so v igri za evropskega komisarja, se omenjata sicer tudi premierka v odhodu in prvak Desus Karl Erjavec.

SMC na pogajanjih za vstop v koalicijo danes pričakuje še predstavnike NSi in SD. Že dopoldne se je Cerar sestal z Erjavcem in predstavniki ZL.

Erjavec je vstopu v koalicijo naklonjen in bo verjetno tudi kandidat za predsednika DZ, medtem ko so se v ZL odločili, da bodo v opoziciji.

STA


Najbolj brano