Boštjan Jazbec: Nekateri menijo, da je bančna luknja zgolj plod domišljije

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je v prvem odzivu na sredine kriminalistične preiskave v Banki Slovenije komentiral, da je očitno nekaterim uspelo, da zdaj celo pristojne inštitucije menijo, da “je bilo s slovenskimi bankami v letu 2013 vse v redu in da je bančna luknja zgolj plod domišljije Banke Slovenije in mednarodnih inštitucij”.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec Foto: STA
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec Foto: STA

LJUBLJANA > “Zasežena je bila oprema in podatki zaupne narave, ki se ne nanašajo na predmet preiskave,” je Boštjan Jazbec povedal na zaslišanju pred bančno komisijo DZ in pojasnil, da so preiskovalci odnesli veliko originalnih dokumentov, med njimi zapisnike sej sveta Banke Slovenije, za kar po njegovem mnenju niso imeli pravne podlage.

Spomnil je, da so v centralni banki oblikovali posebno inšpekcijsko skupino za bolj konstruktivno sodelovanje s policijo pri odkrivanju bančne kriminalitete. “Sodelovanje je dobro, a glede na podatke in intenzivnost bi pričakoval hitrejše postopke,” je dejal.

Večkrat je ponovil, da se “ne more znebiti občutka, da nekdo v državi ne verjame, da so bili skrbni pregledi bank in stresni testi leta 2013 opravljeni v skladu s pravili in zahtevami ter da Banka Slovenije skriva dokumente, ki bi dokazovali, da je želela prikazati potrebe po večji dokapitalizaciji, kot so si jo nekateri predstavljali”.

Nadaljeval je, da je zato zmeden, ali se na preiskovalni komisiji pogovarjajo o tem, zakaj je nastala luknja, saj nekateri “očitno menijo, da je bilo z bankami vse v redu in sta le Banka Slovenije in on osebno kot guverner kriva za izračun kapitalske luknje”.

“Po preiskavah se mi zdi, da je tarča Banka Slovenije, in ne banke, v katerih je nastala izguba. Verjetno bom kot guverner predlagal, da nehamo sodelovati s policijo, ker se očitno ne razumemo,” je bil oster. “Pa ne zaradi strahu, ker lahko na vsako od navedb ali obtožb odgovorimo s podatki in dejstvi,” je poudaril.

Dejal je, da postopkom ne oporeka, a da je “očitno danes v Sloveniji ena velika zmeda”. “Osumljen sem, da sem državi pridobil premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, torej da sem davkoplačevalcem pridobil nezakonito premoženjsko korist, danes pa me vi sprašujete o vzrokih za bančno luknjo,” je ugotavljal.

Jazbeca skrbijo tudi navedbe organov pregona, da jim Banka Slovenije ni dajala podatkov. “Imamo dokaze za vsako zahtevo in kaj smo jim dali. Če pa niso vedeli, kaj bi zahtevali od nas, je pa to njihov problem,” je bil kritičen.

Nacionalni preiskovalni urad je v sredo v Ljubljani opravil štiri hišne preiskave v zvezi s sanacijo bank iz konca leta 2013. Pod drobnogled so po več prijavah oškodovancev vzeli sum neupravičeno izrečenega izrednega ukrepa prenehanja obveznosti banke oziroma ravnanje Banke Slovenije pri izbrisu podrejenih obveznic NLB.

STA


Najbolj brano