Bomo dobili še eno manjšino?

Hrvati v Sloveniji si že vrsto let zaman prizadevajo, da bi njihova etnična skupnost tudi uradno dobila status manjšine, kot ga imajo Italijani in Madžari.

PORTOROŽ > Zveza hrvaških društev je že leta 2011 v parlament vložila pobudo za priznanje hrvaške manjšine v Sloveniji, a je slovenski poslanci še niso obravnavali.

Pobudo so (ob podpori stranke Oljka Piran) ponovno obudili na včerajšnji proslavi hrvaško-slovenskega dneva neodvisnosti, ki jo v počastitev državnega praznika v obeh državah že 17 let pripravlja hrvaško kulturno društvo Istra. Letos je bila slovesnost v restavraciji Laguna v portoroški marini. Kulturni program so oblikovale folklorne skupine, pevski zbori, klape in drugi glasbeni izvajalci z obeh strani meje.

Hrvaška etnična skupnost je na območju Slovenije prisotna že stoletja. Samo v slovenski Istri živi približno 6400 Hrvatov, kar dvakrat več pa jih je ob zadnjem popisu prebivalstva (leta 2002) kot materni jezik navedlo hrvaški jezik. Tedaj se je za Hrvate opredelilo 35.600 prebivalcev Slovenije, skoraj pol manj kot leta 1991, kar kaže na to, da je pri hrvaški narodni skupnosti v Sloveniji zadnja leta močno opazen trend asimilacije. Hrvaška kultura je namreč zelo blizu slovenski, zato je asimilacija toliko lažja.

“Pri naslednjem popisu prebivalstva nas bo še manj. Težava je tudi v tem, da nimamo nobene institucionalne in finančne podpore. Zato je toliko bolj pomembno, da nam Slovenija čim prej prizna status manjšine,” pravi predsednik društva Istra Joso Begić. “Škoda, da Slovenija ne sledi zgledu Hrvaške, ki je slovenski skupnosti na Hrvaškem priznala status manjšine in ji letno za delovanje nameni od 360.000 do 500.000 evrov,” še pravi Begić, ki vsako poletje organizira nogometno tekmo med slovenskimi in hrvaškimi poslanci. “Letos tekme najbrž ne bo, saj se v Sloveniji še nimamo s kom pogovarjati,” pojasni.

PV


Najbolj brano