Bomo dobili še lesnega velikana?

Predlog zakona, s katerim naj bi ukinili koncesijski sistem za izkoriščanje lesa iz državnih gozdov in za to ustanovili novo podjetje, bo odbor za kmetijstvo obravnaval še danes. Včeraj dela ni končal.

Predlog zakona določa, da se za gospodarjenje z gozdovi v 
državni lasti ustanovi  družba Slovenski državni gozdovi v 
izključni lasti države. Foto: Lea Kalc Furlanič
Predlog zakona določa, da se za gospodarjenje z gozdovi v državni lasti ustanovi družba Slovenski državni gozdovi v izključni lasti države. Foto: Lea Kalc Furlanič

LJUBLJANA > Predlog zakona določa, da se za gospodarjenje z gozdovi v državni lasti ustanovi družba Slovenski državni gozdovi v izključni lasti države. Zdaj s temi gozdovi upravljajo koncesionarji, po uveljavitvi zakona pa naj jim koncesij ne bi več obnavljali.

Glavna dejavnost nove družbe bo gospodarjenje z gozdovi v lasti države, lahko pa bo tudi organizirala centre za predelavo lesa in ustvarjala razmere za razvoj gozdno-lesnih verig.

Po prvotnem predlogu bi bilo vzpostavljanje teh verig ena od dejavnosti novega podjetja, a gospodarstvo opozarja, da bi to pomenilo konkurenco sedanjim lesnim obratom. V Obrtni zbornici Slovenije (OZS) ne nasprotujejo ustanovitvi državnega podjetja, so pa odločno proti temu, da bi to podjetje ustanavljalo podjetja v lesni verigi. “Ne vidimo prav nobene potrebe po tem, da bi država ustanavljala velike lesne sisteme,” je poudaril predsednik OZS Branko Meh. Menijo, naj država raje poskrbi za redne dobave lesa že obstoječim predelovalcem, da se bodo lahko razvijali in zaposlovali.

NR


Najbolj brano