Bolečina in upanje

Pod taktirko Riccarda Mutija je pred kostnico v Sredipolju v nedeljo zvečer mogočno zazvenel Verdijev Requiem. Koncerta v spomin na žrtve prve svetovne vojne so se udeležili tudi predsedniki Italije, Hrvaške in Slovenije ter predstavnica avstrijske vlade.

V prvi vrsti so veličastnemu koncertu prisluhnili tudi predsedniki Italije, Hrvaške in Slovenije Foto: STA
V prvi vrsti so veličastnemu koncertu prisluhnili tudi predsedniki Italije, Hrvaške in Slovenije Foto: STA

SREDIPOLJE > Nedeljskemu koncertu, ki je bil osrednji dogodek v spomin na žrtve prve svetovne vojne na Goriškem, je prisluhnilo približno 8000 ljudi, med njimi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, hrvaški predsednik Ivo Josipović in slovenski predsednik Borut Pahor. Dogodka so se udeležili tudi mnogi drugi predstavniki javnega življenja, med njimi predsednica avstrijske zvezne vlade Ana Blatnik, ki so za začetek prisluhnili himnam treh držav.

V hotelu Felcaro v Krminu so trem predsednikom za večerjo pripravili raviole s skuto in špinačo, prsa pegatk z malinami in špinačo, za posladek pa sladoled s figovo kremo. Jedi so spremljala vina krminskih vinogradnikov. Napolitano je v krminskem hotelu preživel vse nedeljsko popoldne, kjer je ob prihodu s soprogo tudi kosil. Po koncertu v Sredipolju se je tja tudi vrnil, saj je v omenjenem hotelu prespal pred včerajšnjim obiskom Nove Gorice.

Ko je na oder stopil dirigent Riccardo Muti, je na prizorišču zavladala tišina. Množica je ponovno oživela ob prihodu državnikov, ki so doživeli topel in glasen pozdrav. Koncert je izzvenel kot homage bolečini in upanju, kot upor proti vsakršni vojni. Glasba je še enkrat postala povezovalni element med narodi, ki jih je, tako ali drugače, prva svetovna vojna globoko zaznamovala. Glasba je govorila namesto besed, koncert je trajal do 23. ure in sledile so ovacije občinstva, katerim ni bilo videti konca. Na koncertu so nastopili orkestri iz Berlina, Chicaga, Trsta, Dunaja, Francije in Sankt Peterburga. Pridružili so se jim tudi gojenci tržaškega in videmskega konservatorija ter drugih orkestrov.

Koncert v znamenju bolečine in upanja, žalosti in radosti, ki ga je maestro Muti včeraj ponovil v Ljubljani, je svojevrsten spomin žrtve prve svetovne vojne, od katerih jih je približno 100.000 pokopanih v kostnici v Sredipolju. Slednja je najbolj veličasten spominski kompleks v Italiji. SK


Najbolj brano