Bogovič pozval k odkritem premisleku o prihodnosti SLS

Odhajajoči predsednik SLS Franc Bogovič je na današnjem volilnem kongresu stranke v Podčetrtku člane pozval, da se odkrito pogovorijo, odstranijo morebitne maske ter izberejo vodstvo, ki bo SLS sposobno spet popeljati med parlamentarne stranke. V uvodnem nagovoru se ni izrekel za nobenega od obeh kandidatov, vesel pa je, da sta se izpostavila.

Volilni kongres stranke SLS v Podčetrtku. Foto: STA
Volilni kongres stranke SLS v Podčetrtku. Foto: STA

PODČETRTEK > Franc Bogovič je vesel, da se je na kongresu zbralo veliko delegatov, saj je v težkih časih najtežje ostati miren in stopiti skupaj. Spomnil je, da je pred dvema letoma obljubil, da bodo stranko dvignili ter upal, da bo njegov mandat trajal štiri leta. Vendar je v demokraciji normalno, da se po neuspehu na volitvah posloviš in s tem priznaš del krivde, je dejal.

V Sloveniji imamo težave z razumevanjem pravne države

V nagovoru se je dotaknil časa in razlogov, zaradi katerih je vodenje stranke pred dvema letoma zapustil Radovan Žerjav. Ta mu je takrat v pogovoru zaupal, da je v Sloveniji zelo težko obrniti trende, v državi da imamo težave z razumevanjem pravne države, kritičen je bil do medijev in do politike nasploh, seveda pa je bil enako kritičen tudi do stanja v sami stranki. Ko si na vrhu in v soju kamer, se mnogokrat znajdeš sam, brez podpore v ozadju, mu je takrat dejal Žerjav. Kot je pojasnil Bogovič, je njegove besede uporabil zato, ker enako mnenje danes tudi sam deli z njim.

SLS se lahko spet dvigne, lahko pa ponikne

Potem ko je stranka na predčasnih volitvah izpadla iz državnega zbora, Bogovič želi, da se zdaj pogovorijo odkrito, z rokami na mizi, brez zakulisnih igric in ugotovijo, kako naprej. Kot pravilno je ocenil odločitev stranke, da kongres izpeljejo šele po lokalnih volitvah, saj bi sicer težko imeli največ županov med vsemi strankami. Zaveda se, da so kakšno stvar naredili tudi narobe, za kar sprejema svoj del odgovornosti.

SLS se lahko ob modrem odločanju po njegovem spet dvigne in preseneti, lahko pa tudi povsem ponikne. “Upam, da bomo dovolj modri in bomo izkoristili potencial ter še vedno soustvarjali vsebino v slovenskem političnem prostoru,” je dejal prvi mož stranke.

Zaveda se, da so na kongres prišli z zelo različnimi pogledi o tem, kaj storiti. A po njegovem je pomembno predvsem, da jih je prišlo veliko in bodo o tem, kam naj gre stranka, odločali na pravem mestu in pravi ljudje. Nikogar od udeležencev, ki so prišli, se ne glede na njegovo mnenje ne sme jemati kot da želi stranki slabo, predvsem pa je pozdravil oba predsedniška kandidata, ki sta s tem, ko sta se izpostavila, pokazala, da jima ni vseeno, kaj bo s stranko.

Naprej z istimi vzorci ali tvegati z mlajšo generacijo?

Zdaj je po njegovem potrebno premisliti, ali lahko z istimi vzorci naredijo preboj, ali pa so pripravljeni tvegati, dati priložnost mlajši generaciji ter narediti mešanico izkušenj in mladosti.

“Najlažje je biti oportunist, brez najmanjšega občutka za odgovornost, ko izrekaš kritiko. Težje je razmisliti o konstruktivnih rešitvah. Pojdimo s kongresa brez mask, šele v tem primeru bomo spet postali parlamentarna stranka. Izberimo ljudi, ki so sposobni določiti vsebino, predvsem pa novi predsednik ne sme spet ostati sam, sicer je že vnaprej obsojen na neuspeh,” je nagovor sklenil Bogovič.

STA


Najbolj brano