Bogovič: Pomladne stranke bi se morale zamisliti

Stranke tako imenovanega pomladnega trojčka bi se ob izidih predčasnih parlamentarnih volitev morale zamisliti, “ali smo še primerni, da v desnem političnem prostoru govorimo o nekem pomladnem trojčku in iskrenem sodelovanju”, ocenjuje predsednik SLS Franc Bogovič.

Stranke tako imenovanega pomladnega trojčka bi se ob izidih predčasnih parlamentarnih volitev morale zamisliti, “ali smo še primerni, da v desnem političnem prostoru govorimo o nekem pomladnem trojčku in iskrenem sodelovanju”, ocenjuje predsednik SLS Foto: STA
Stranke tako imenovanega pomladnega trojčka bi se ob izidih predčasnih parlamentarnih volitev morale zamisliti, “ali smo še primerni, da v desnem političnem prostoru govorimo o nekem pomladnem trojčku in iskrenem sodelovanju”, ocenjuje predsednik SLS Foto: STA

LJUBLJANA > V zadnjem letu in pol so doživeli nepotrebno blatenje političnih konkurentov, pravi Franc Bogovič.

Po odhodu SLS iz zadnje vlade Janeza Janše in zadnji zamenjavi na čelu SLS so v medijih, ki so pod vplivom SDS, po besedah Bogoviča “širili laži in natolcevanja”. “To ni nič kaj partnerski odnos med pomladnimi strankami. Plačilo za to, kar se je počelo od takrat v desnem političnem prostoru, smo dobili na teh volitvah,” je dejal.

Ob tem je rekel, da so vsi izgubili glasove, zato da ne ve, kdo od predsednikov pomladnih strank je lahko ponosen na ta rezultat. “Mi 40.000 glasov, SDS preko 100.000 glasov. Kolegi, ki gojijo to politično kulturo, naj se zamislijo, kaj bodo počeli v bodoče”, je dejal in hkrati izrazil veselje, da je NSi izboljšala svoj rezultat in ostaja v parlamentu.

V ponedeljek so se o prihodnosti stranke v luči neuspeha na parlamentarnih volitvah, ko je SLS prvič v zgodovini samostojne Slovenije izpadla iz parlamenta, pogovarjali člani izvršilnega in glavnega odbora SLS. Udeležba je bila po oceni Bogoviča izjemno velika in to kaže na veliko odgovornost do stranke. Večina razpravljavcev je bila jasna, da bodo ostali s stranko do konca. Dali bodo vse od sebe za uspeh stranke na lokalnih volitvah in da se ohrani v slovenskem političnem prostoru, da jo pripeljejo tudi nazaj v parlament, pravi Bogovič.

Kot je pojasnil, so se dogovorili, da so oblikovali posebno skupino, vodil jo bo Andrej Umek, ki naj v prihodnjih treh tednih pripravi analizo sedanjih razmer, na osnovi katere bodo lahko pripravili programske in organizacijske korekcije za naprej.

Glede razlogov za slab rezultat na predčasnih volitvah Bogovič pa sam izpostavlja, da so šli glasovi na pol, “etablirane stranke so jih dobile le polovico, nismo bili prepričljivi pri nagovarjanju volivcev”.

Kot pravi, v stranki niso dovolj zaznali sprememb v volilni bazi, na primer da je pravih kmetov vedno manj, in se niso pravi čas primerno prilagodili na nezdružljivost županske in poslanske funkcije. “Istočasno pa tudi na to, da so se v stranki dogajale izključitve, med drugim Andreja Fabjana, Petra Vriska ali Franca Kanglerja, ki so v nekih tradicionalnih okoljih imeli svoje baze. Na ta račun smo v teh okoljih izgubljali volivce,” navaja Bogovič.

Bogovič je prepričan, da ima SLS korenine na podeželju, a zaspali so pri modernizaciji stranke in prilagajanju današnjemu času. Naša volilna baza se je v 26 letih spremenila, tudi demografska struktura na podeželju se je bistveno spremenila.

Stranka mora znati odgovoriti na izzive simbioze mesta in podeželja, je prepričan predsednik SLS. Tudi v mestnih okoljih bo po njegovih besedah morala znati pridobivati glasove, saj so prav v mestih “dokončno izgubili volitve”. “V večjih mestih smo dosegli res mizerne rezultate, vključno z mojim”, priznava Bogovič.

Napačna je bila po njegovih besedah tudi odločitev za “igranje pokra”, ko so skušali z isto ekipo priti v Evropski parlament in zmagati na parlamentarnih volitvah, dodaja.

“V tem trenutku SLS potrebuje najprej pogled naprej, ugotoviti, kdo so tisti trdni členi, ki so stranki najbolj pripadni in pripravljeni sprejemati izzive v času, ko nam ni enostavno. In znotraj tega procesa pa moramo izoblikovati ekipo,” pravi Bogovič.

Slovenski politični prostor je po njegovi oceni v zadnjem času sicer “dovzeten do nekega kulta osebnosti, ki z imenom in priimkom prepričajo volilno telo”. A SLS mora poiskati “ne enega človeka, ampak širše vodstvo, ki bo znalo odgovarjati na nove izzive. Znotraj tega vodstva pa se lahko izbere tudi vodjo, ki bo predstavljal stranko. Zgodbe, ki temeljijo na eni osebi, niso primerne in se v tem času hitro izpojejo”, je prepričan Bogovič.

Kot pravi, bo stranko vodil še do volilnega kongresa 6. decembra. Sprva je sicer želel odstopiti takoj, če bi se mu v odstopu pridružili tudi vsi trije podpredsedniki. A sta se z njegovim predlogom strinjala le dva podpredsednika stranke - Olga Franca in Janez Tomšič - medtem ko se tretja podpredsednica Jasmina Opec s tem ni strinjala. Zato, tako Bogovič, so sklicali volilni kongres za december, torej po lokalnih volitvah. Dosedanja poslanka stranke Jasmina Opec je po besedah Bogoviča na seji glavnega odbora tudi podala ustni izstop iz stranke.

Poudarja, da ostaja zvest član SLS in namerava še naprej pomagati vodstvu, da bolje vodi stranko, kot jo je očitno sam. Sam trenutno še nima imena, ki bi ga v tem trenutku videl na čelu stranke. Če bo njegov naslednik želel njegovo pomoč, zagotavlja, da je pripravljen sodelovati, nikakor pa ne želi “pametovati novemu vodstvu”, je še dejal.

STA


Najbolj brano