Arbitra bo imenoval predsednik arbitražnega sodišča

Vlada je danes sklenila, da odločitev o slovenskem članu arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, prepušča predsedniku tega sodišča. Za to so se po besedah premierja Mira Cerarja odločili, ker je trenutno najpomembneje, da se odvrne vsak dvom o pristranskosti arbitra. Odzivi so različni, koalicija pa je enotna v podpori.

“Sprejeta je bila odločitev, ki bo sodišču in končni razsodbi v 
največji meri zagotovila verodostojnost,” je dejal premier.   Foto: STA
“Sprejeta je bila odločitev, ki bo sodišču in končni razsodbi v največji meri zagotovila verodostojnost,” je dejal premier.  Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada jete dni preučevala tri možnosti: da za novega - po odstopu dveh že tretjega - slovenskega arbitra poišče uglednega tujega pravnika, da na to mesto imenuje domačega strokovnjaka ali da imenovanje prepusti predsedniku sodišča.

Kot je današnjo potezo vlade utemeljil Miro Cerar, Slovenija z njo dokazuje, da se zavzema za neodvisno in nepristransko odločitev sodišča. “Želimo omogočiti, da sodišče deluje neodvisno, nepristransko in sprejme pravično odločitev.”

“Sprejeta je bila odločitev, ki bo sodišču in končni razsodbi v največji meri zagotovila verodostojnost,” je izpostavil in dodal, da Slovenija obenem s tem sodišču sporoča, da zaupa presoji predsednika sodišča in celotnega tribunala, da bodo izpolnili naloge, ki so določene v arbitražnem sporazumu.

Na predsedniku sodišča Gilbertu Guillaumu tako je, da imenuje tako slovenskega kot hrvaškega arbitra, potem ko je prejšnji teden odstopil hrvaški član sodišča Budislav Vukas, Zagreb pa je že sporočil, da novega ne bodo imenovali.

Kdaj bo Guillaume imenoval arbitra, premier Cerar danes ni mogel napovedati, saj mora sodišče izpeljati vse postopke. Je pa izrazil pričakovanje, da bo sodišče v popolni sestavi petih članov konec avgusta oz. še verjetneje septembra.

S tem, da bo predsednik sodišča imenoval oba arbitra, bo po Cerarjevem prepričanju zagotovljena enakost strank v postopku, kar je izjemnega pomena za pravično razsodbo. Slovenija upravičeno pričakuje nadaljevanje arbitražnega postopka, je še poudaril.

Pojasnil je tudi, da vloga arbitrov ni, da bi “kakorkoli navijali za katerokoli stran”, ampak morajo delovati neodvisno in nepristransko.

Pred sejo vlade in sprejemom dokončne odločitve o tem, kako naprej po odstopu Francoza Ronnyja Abrahama z mesta “slovenskega” arbitra prejšnji teden, se je premier sicer zjutraj najprej posvetoval s predstavniki parlamentarnih strank, nato pa je sledila še nujna seja odbora DZ za zunanjo politiko za zaprtimi vrati.

Pogovore s predstavniki strank je premier označil kot konstruktivne. Še posebej ga veseli, da vsi še vedno podpirajo, da Slovenija nadaljuje postopke na arbitražnem sodišču. Zdi se mu pomembno, da Slovenija v teh trenutkih izkazuje enotnost.

Tudi predsednik OZP Jožef Horvat je po seji odbora poudaril, da so se strinjali, da je nujno ohraniti nemoteno delo arbitražnega sodišča ter da odbor podpira aktivnosti Slovenije v zvezi s tem.

Predsednik DZ Milan Brglez je pojasnil, da OZP o predlogu konkretne odločitve vlade glede slovenskega arbitra danes ni razpravljal, so se pa opredelil glede tega, kakšen pomen ima arbitražni sporazum za Slovenijo.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so medtem povedali, da nimajo komentarja glede današnje odločitve slovenske vlade.

V parlamentarnih strankah so se medtem odzvali različno, so se pa večinoma zavzeli za nadaljevanje arbitraže.

V koalicijski Desus so izrazili veselje, da so stranke stopile skupaj in sprejele odločitev, ki je najboljša v danem položaju. Predsednik Desus in zunanji minister Karl Erjavec odločitve vlade sicer posebej ni komentiral, je pa že po seji OZP izrazil mnenje, da hrvaški strani zmanjkuje argumentov za ustavitev arbitražnega postopka.

Tudi v SD podpirajo enotno držo politike pri varovanju arbitražnega sporazuma in odločitev o načinu izbora arbitra. Iz vrst SD sicer na današnji seji vlade ni bilo nobenega ministra, kar je Cerar komentiral z besedami, da gre “za neko pomanjkanje čuta odgovornosti”.

Za to odsotnost po pojasnilih predsednika SD Dejana Židana ni posebnega razloga. Ob tem je poudaril, da je politično stališče koalicije in širše enotno.

V opozicijski SDS so medtem do vladne odločitve kritični. “Farsa z arbitražo se stopnjuje. Na koncu bo Miro Cerar prosil kar vlado Republike Hrvaške, da imenuje slovenskega arbitra,” so zapisali na strankinem twitter profilu.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je že po jutranjem sestanku pri Cerarju dejal, da se v ZL precej strinjajo s stališčem, da Sloveniji kaj drugega ne preostane.

V NSi so kljub nekaterim pomislekom odločitev prepustili vladi. Predsednica stranke Ljudmila Novak meni, da bi Hrvaška problematizirala kateregakoli predlaganega arbitra. “Pričakujem pa tudi podporo mednarodne javnosti, predvsem Evropske komisije, da da resna opozorila, da se morajo članice EU držati dogovorjenih sporazumov in pogodb,” je poudarila in dodala, da so argumenti zagotovo na slovenski strani.

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek, ki se je v sredo javno zavzela za to, da arbitra imenuje Slovenija, je danes poudarila, da je način imenovanja arbitra odgovornost vlade. Hkrati je izrazila upanje, da “bo ta vladna odločitev zdržala kaj dlje” kot tista v zvezi z Abrahamom.

Tudi odzivi slovenske stroke niso povsem enotni, razen v tem, da je predvsem treba nadaljevati z arbitražnim postopkom.

Ustavni sodnik Ernest Petrič je odločitev vlade ocenil kot “najboljšo možno v danih okoliščinah”. Zdaj je treba namreč storiti vse, da se zagotovi nadaljnje delo arbitražnega sodišča in da Slovenija jasno pokaže, da želi, da sodišče deluje čim bolj neodvisno, zato je za arbitra pripravljena sprejeti kogarkoli, ki ga bo izbral predsednik sodišča.

Sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič je med drugim ocenil, da je z današnjo odločitvijo vlade “situacija zdaj simetrična” - Guillaume bo namreč moral imenovati tako hrvaškega kot slovenskega arbitra.

Poudaril je še, da zaradi prisluškovalne afere bolj ali manj že vemo, kakšna bo odločitev, in da gre Sloveniji zdaj predvsem za to, da v tem izrednem postopku izpade čim bolj kredibilno in nepristransko.

Profesor pomorskega prava Marko Pavliha, ki se je v minulih dneh zavzemal za to, da vlada arbitra imenuje sama in da izbere Slovenca, pa je izrazil predvsem upanje, da so odgovorni slovenski politiki skrbno pretehtali prednosti in slabosti te odločitve, ki so jo danes sprejeli.

STA


Najbolj brano