Bo Tuš postal zadruga?

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pripravili elaborat o ekonomski upravičenosti prestrukturiranja podjetja Tuš v potrošniško zadrugo, ki bi lahko po besedah ministra Zdravka Počivalška služil za morebitno odločitev o takšnem prestrukturiranju trgovca.

Tuš naj bi dolgoval bankam skoraj 400 milijonov evrov. Foto: STA
Tuš naj bi dolgoval bankam skoraj 400 milijonov evrov. Foto: STA

LJUBLJANA > Tuš je precej zadolžen, saj po neuradnih podatkih bankam dolguje nekaj manj kot 400 milijonov evrov, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa verjame, da bodo “na ekonomskih temeljih tudi banke pripravljene slediti [načrtu prestrukturiranja v zadrugo], saj verjamemo, da je transformacija koristna iz obeh vidikov - iz dobaviteljskega, ki mu sledimo, in konec koncev tudi iz prodajnega”.

Sicer gre šele za študijo, ali je takšna odločitev sploh smiselna, naslednji korak pa je priprava ekonomskega elaborata izvedbe preureditve trgovca.

“Če bo ekonomsko vzdržna, sem globoko prepričan, da jo bodo banke izbrale. Gre za to, ali se bodo odločile, da vzamejo vrabca v roki, ali pa jih bomo z načrtom, ki ga bomo pripravili, prepričali, da bodo s časovnim zamikom dobile dosti več,” je še pojasnil Počivalšek.

Eden od pripravljavcev študije, ekonomist Bogomir Kovač, je pojasnil, da so analizo pripravili iz treh delov. V prvem delu so preučili vlogo Tuša v agroživilski industriji, kjer je trgovina eden izmed ključnih povezovalcev, v drugem delu so se posvetili različnim vidikom zadružništva, v tretjem delu pa so razvili tri možne scenarije potencialnega razvoja Tuša.

“Ocenjujemo, vsaj kar zadeva strokovno podlago, da je to dovolj močna perspektiva. Da je mogoče znotraj teh okvirov nadaljevati procese analiz in hkrati tudi iskanja razvojnih možnostih, ki bi jih imeli pri prestrukturiranju te družbe,” je dejal Kovač. Ob tem je dodal, da so banke že pripravile podlago za reprogram posojil do konca leta 2020, ki naj bi ga konzorcij odobril do konca meseca, Tuš pa s svojo verigo trgovin omogoča enostaven zagon zadruge.

Tuš je po njegovih besedah edini večji trgovec, ki je še v fazi poslovnega in finančnega prestrukturiranja. Spomnil je še, da se je tudi pri Mercatorju sicer nekaj časa razmišljalo o zadrugi, a je bilo že zdavnaj prepozno.

Po besedah državnega sekretarja Tadeja Slapnika so pri analizi računali, da bi se zadrugi pridružilo od 150.000 do 200.000 Slovencev, kar je približno tretjina vseh članov Tuševega kluba zvestobe. Če bi se odločili za transformacijo, bi bil po začetku procesa v primeru uspešnosti končan najkasneje v desetih letih. STA


Najbolj brano