Blumauer: Poročilo se je opiralo na osebna mnenja zdravstvenega osebja

Kirurg Robert Blumauer, slovenski učenec izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki je bil ena od tarč kritik komisije za nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, je danes ostro kritiziral poročilo o nadzoru. Po njegovi oceni se je poročilo med drugim opiralo na osebna mnenja zdravstvenega osebja.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Blumauer je v izjavi, objavljeni na facebook strani društva v podporo Mishalyju, zapisal, da se je poročilo v oceni dela, napak in strokovnih očitkov ukvarjalo izključno z delom kirurgov v programu, ne pa tudi z delom zdravnikov intenzivne medicine otrok, otroške kardiologije, ki izvedejo sprejem, diagnozo, postoperativno terapijo, odpust in postoperativno kontrolo otrok.

Blumauer je med tistimi, ki jih ekspertna komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, v poročilu kritizira. Komisija je ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo. Blumauerja, ki že nekaj časa dela kot otroški srčni kirurg skupaj z Mishalyjem v Izraelu, je sicer policija osumila tudi zlorabe uradnega položaja, ker je mimo konzilija z neresničnim dopisom za zavod za zdravstveno zavarovanje omogočil zdravljenje otroka predsednika društva Veliki srček Marka Žitnika Strleta v Izraelu. A je tožilstvo ovadbo zavrglo, češ da je teža dejanja majhna, posledice pregona za Blumauerja, ki ga po njenem starši vendar tako cenijo, pa bi bile nesorazmerne.

"Neuspeh zdravljenja otrok pripisovati zgolj zdravnikom kirurgom je pri ocenjevanju programa nedopustno in meji na etično nedopustno osebno obračunavanje med zdravniki," meni Blumauer.

Kirurg prav tako trdi, da poročilo nekritično zajema tako podatke kot mnenja zdravnikov pediatrov-kardiologov in zdravnikov-pediatrov intenzivne medicine o nalogah in delu kirurgije. "Prav tako ocene operativnega dela srčnih kirurgov komisija delno opre celo na osebna mnenja in vtise medicinskih sester na oddelkih kardiologije in intenzivne medicine pediatrične klinike," je zapisal Blumauer.

Ob tem je glede smrtnih primerov otrok na programu poudaril, da nihče od otrok s prirojeno srčno napako, operiran v letu 2012 in omenjen v poročilu, ni umrl med operacijo ali v prvem tednu po operaciji.

Blumauer je še kritiziral potezo komisije za nadzor, da je zaradi pomanjkanja potrebnih podatkov in zaradi opuščenih vnosov bolnikov v ustrezne datoteke nedopustno uporabila "zasebne podatke" zdravnikov, kardiologov Tomaža Podnarja in Gorazda Kalana.

"Vsi zdravniki, ki so bili aktivni v programu zdravljenja prirojenih srčnih napak in so v tem programu oskrbovali bolne otroke, so bili in so javni delavci v rednem delovnem razmerju pri UKC Ljubljana in kot taki ne morejo in ne smejo posedovati zasebnih arhivov s podatki bolnikov. Zasebno razpolaganje s temi podatki je protipravno in kaznivo," je opozoril Blumauer.

STA


Najbolj brano