Bliža se čas trgatve

Doslej je bilo letošnje leto vinogradnikom naklonjeno. Grozdje je lepo in zdravo, zaradi visokih temperatur so procesi v naravi sicer nekoliko zastali, a vsaj ni suše. Kot običajno s trgatvijo prvi začenjajo pridelovalci penin. Pri Miranu Sirku v Biljani so bili v vinogradu že v soboto.

Pri Miranu Sirku v Biljani so v soboto potrgali prve grozde 
modrega pinota za predelavo v penino. Foto: Leo Caharija
Pri Miranu Sirku v Biljani so v soboto potrgali prve grozde modrega pinota za predelavo v penino. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > V primorskih vinogradih letos dobro kaže. Mojca Mavrič Štrukelj, specialistka za vinogradništvo v KGZ Nova Gorica, ki je s sodelavci včeraj opravila prvo vzorčenje grozdnih jagod v Vipavski dolini, pravi, da je vtis obetaven in da pričakuje količinsko primerno letino. “Grozdje je zdravo, vinogradniki so znali obvladati bolezni. Ožigov je malo, kapi vinske trte veliko manj kot v lanskem letu in če bo vreme ustrezno do konca trgatve, se obeta dobra letina,” pravi. Podobno velja tudi za Istro in Kras, pa sporoča njena kolegica Majda Brdnik, ki ugotavlja, da bi vinogradnikom - če seveda ne bo vremenskih nevšečnosti - največ škode utegnili povzročiti ptiči in letos zelo nadležni jazbeci.

Svetovalki pridelovalcem priporočata, naj zaradi vročine in močnega sonca ne odstranjujejo listov v območju grozdja, zlasti pa ne tam, kjer je grozdje usmerjeno k jugu. Tiste, ki imajo namen še škropiti, denimo proti grozdnemu sukaču ali botritisu, pa opozarjata, naj naredijo dober časovni načrt in dosledno upoštevajo karenco.

Zadnji dež je rešil letino

“Suša in vročina se poznata, a je zadnji dež v Istri rešil letino, da bo količinsko povprečna, kakovostno pa predvidoma zelo dobra. Pred trgatvijo bi dobro prišel še en dež,” je včeraj povedal predsednik Vinakoprove uprave Nevio Pucer. Razmere v vinogradih budno spremljajo, s trgatvijo bodo začeli predvidoma 24. avgusta, ko bodo na vrsti zgodnje sorte za penine, pa tudi pinoti in cipro ter nekaj rumenega muškata, da bo na tradicionalni prireditvi Prvi mošt dan v pokušino.

Pucerjev briški kolega, Silvan Peršolja, direktor KZ Goriška brda, je zadovoljen, ker se po dveh slabih letinah letos obeta normalna: “Na trgatev smo pripravljeni, predvidoma z njo začnemo 1. septembra, grozdje za penine bomo trgali tudi kaj prej. Naši kooperanti so letos dobro obvladali bolezni, z ustreznimi ukrepi, o katerih smo pozimi pripravili predavanja, so uspešno zadrževali vlago v tleh.”

Vzorčenje kot kažipot

Včeraj so začeli vzorčenje v Vipavski dolini. Sprva zgodnejših sort, skupaj pa bodo vzorčili na kar 55 vzorčnih mestih, na katerih odvzamejo po 150 jagod grozdja posamezne sorte. V Brdih začenjajo z vzorčenjem jutri, vzorčili bodo na 41 mestih, v slovenski Istri, kjer bodo vzorčili na 35 mestih, v sredo, na Krasu, kjer grozdje zori najbolj pozno, pa nekoliko kasneje.

Rezultati vzorčenj, ki so za vinogradnike pomembno vodilo pri načrtovanju trgatve, bodo objavljeni na spletni strani KGZ Nova Gorica.

Pri Bjani so že trgali

Kar nekako običajno je postalo, da na Primorskem prvo grozdje v klet pripelje Miran Sirk iz kleti Bjana iz Biljane, ki prideluje penine. “V soboto smo potrgali štiri tone modrega pinota v sončnem vinogradu v Biljani. Grozdje je popolnoma zdravo, parametri pa so ustrezni za pridelavo osnovnega vina za penino. Mi grozdje trgamo v tehnološki zrelosti in zelo selektivno, saj mora za pridelavo penin imeti ustrezno razmerje med sladkorji, kislinami in pH,” je povedal Sirk, ki bo modri pinot predelal v rosé brut, naslednika penine, s katero je letos osvojil naslov regionalnega šampiona na velikem ocenjevanju revije Decanter.

“Nisem evforičen, o letniku bom govoril, ko bo vse grozdje v kleti ali še kasneje. Vidim pa, da je trta zaradi visokih temperatur v šoku, dobra stvar pa je, da ni suše. Takšno vreme ni naklonjeno aromatičnim sortam, je pa dobro za pozne rdeče sorte, kot sta merlot in cabernet sauvignon,” je še dodal. Sirk bo s trgatvijo nadaljeval v soboto, jutri ali v soboto pa bodo z njo začeli Gašparinovi, ki v Brdih pridelujejo penine Silveri.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano