Bizjak Mlakarjeva: Prva ministrica bom, ki bom razrešena zato, ker želim delati po zakonu

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je po današnjem pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem medijem sporočila, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delati po zakonu.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je po današnjem 
pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem medijem 
sporočila, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi 
delati po zakonu. Foto: Andraž Gombač
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je po današnjem pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem medijem sporočila, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delati po zakonu. Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Kot je dejala, želi namreč preprečiti nevarnost, ki bi nastala za premoženje in življenje ljudi v Idriji, če bi ministrstvo za kulturo prevzelo rudnike.

“Videti je, da bomo šli v parlament. Ženske, ki mislimo s svojo glavo in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljive,” so prve besede vidno pretresene Julijane Bizjak Mlakar po njenem pogovoru z Mirom Cerarjem.

Ministrica je namreč zaupanje premierja izgubila po tistem, ko ni izvrševala sklepov vlade v zvezi z idrijskim rudnikom.

Prvak Desusa Karl Erjavec je pojasnil, da je ministrico za kulturo iz vrst Desusa Julijano Bizjak Mlakar podpiral ves čas od njene kandidature za to funkcijo. “V tej zadevi pa gre za relacijo med Cerarjem in ministrico. Skušal sem pomagati, a nisem uspel, razhajanja med njima so očitno prevelika,” je navedel Erjavec. Erjavec je še zatrdil, da odnos med Cerarjem in Bizjak Mlakarjevo, ki je očitno izgubila zaupanje predsednika vlade, nima povezave z njim in stranko Desus. Tudi stranka Desus je Bizjak Mlakarjevo pozvala, da je treba sklepe vlade spoštovati, Erjavec jo je posvaril, da ne misli braniti nečesa, kar ni v skladu z vladno politiko. Za zdaj sicer ostaja odprto vprašanje, ali bo Desus ministrico v primeru glasovanja v DZ o njeni razrešitvi podprl ali ne. Danes pred sejo DZ se v poslanski skupini sestanejo ministri Desusa. Če se bo srečanja udeležila tudi Bizjak Mlakarjeva, za zdaj ni znano.

Sodu je izbilo dno njeno neizpolnjevanje sklepov vlade v zvezi z idrijskim rudnikom

Ministrica iz vrst Desusa se je v zadnjih mesecih večkrat znašla v središču pozornosti tako zaradi svojih izjav kot neomajnih stališč, a se je vselej uspešno izvila. Sodu pa je izbilo dno njeno neizpolnjevanje sklepov vlade v zvezi z idrijskim rudnikom, s čemer je precej razburila predsednika vlade.

Sklep, da mora Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

Sredi marca je vlada poudarila, da mora omenjeni idrijski center začeti izvajati naloge. Na ministrstvu za kulturo so izrazili pomisleke, da se javni zavod ne more ukvarjati z rudarstvom.

Prvak Desusa Karl Erjavec, s katerim se ministrica tudi ni imela časa sestati, je izrazil pričakovanje, da bodo ministri Desusa upoštevali sklepe vlade. Bizjak Mlakarjevo pa je posvaril, da stališč, ki so v nasprotju z vladno politiko, ne namerava ščititi. Če je sprva še kazalo, da bodo pozivi ministrico omehčali, pa se je naposled izkazalo drugače.

Vztraja namreč, da ministrstvo za kulturo sklepe vlade glede idrijskega rudnika izvaja v sklopu svojih pristojnosti. Pripravili so celo analize glede položaja v idrijskem rudniku, pridobili mnenja in na tej podlagi predlagali dve možni rešitvi.

Bizjak Mlakarjeva izgubila tudi zaupanje stranke

Vendar je Bizjak Mlakarjeva izgubila zaupanje predsednika vlade in očitno tudi stranke. Po odhodu s funkcije se lahko vrne v poslanske klopi, kar pa utegne biti za poslansko skupino Desusa in koalicijo dodatna skrb.

V primeru razrešitve poslovnik DZ ne določa roka, v katerem mora DZ glasovati o predlogu predsednika vlade za razrešitev ministra. Tovrsten predlog se sicer praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje.

O predlogu za razrešitev ne razpravljajo na parlamentarnem matičnem delovnem telesu, ampak gre predlog neposredno na sejo DZ, kjer ima minister pravico, da brani svoje stališče, mogoča pa je tudi poslanska razprava. Minister je razrešen, če je večina poslancev, ki so glasovali, glasovala za razrešitev.

V primeru odstopa pa mora po poslovniku DZ predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier deset dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

STA


Najbolj brano