Bik bo v novem življenju predstavljal rastoče trge

Bronasti kip bika, ki je nekoč simboliziral Mip, je od včeraj na ogled pred poslovno stavbo borznoposredniške hiše Ilirika v Ljubljani. V novem okolju je bronasta skulptura dobila nov pomen. “Bik predstavlja rastoče trge. To se mi je zdela zelo lepa ponazoritev za dejavnost, ki jo predstavlja moje podjetje,” pojasnjuje predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger.

Bika so pred selitvijo v Ljubljano temeljito očistili in pripravili 
na mrzle ljubljanske zime. Foto: Srdjan Zivulovic
Bika so pred selitvijo v Ljubljano temeljito očistili in pripravili na mrzle ljubljanske zime. Foto: Srdjan Zivulovic

LJUBLJANA > Selitev 1700 kilogramov težke bronaste skulpture akademskega kiparja Janeza Boljke vsaj navzven ni bila videti zapletena. Z manjšega tovornjaka so ga z dvigalom prenesli na ploščad pred Ilirikino poslovno stavbo na ljubljanskem Bavarskem dvoru. Mimoidoči so se ustavili, ujeli trenutek v svoje mobilne telefone, predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger pa si je verjetno tudi oddahnil. Preden so kip lahko postavili pred svoja vrata, so morali namreč zbrati številna soglasja, kar nekaj denarja in časa pa so porabili tudi za njegovo temeljito prenovo.

Bik za 160.000 evrov

“Po mojem mnenju smo kip bika kupili in postavili z majhnimi stroški,” je včeraj s ponosom pojasnjeval Štemberger. Na dražbi so zanj odšteli 89.350 evrov. Z vsemi dodatnimi stroški, ki so jih imeli še po nakupu, pa je končni račun nanesel približno 160.000 evrov.

V livarski delavnici so bika očistili in opravili nujna vzdrževalna dela. Da bi prenesel mrzle ljubljanske zime, so mu iz nog odstranili polnila, v katerih bi se lahko nabirala vlaga. Pričvrstili so ga na nov, nevpadljiv kovinski podstavek, ki ga je zasnoval glavni ljubljanski urbanist in podžupan Janez Koželj.

Medtem ko so potekala vsa ta dela, so v Iliriki zbirali soglasja za to, da kip zdaj lahko stoji na majhnem trgu pred njihovo poslovno stavbo, nedaleč od ljubljanske borze. Vsi sosedje se sprva s to idejo niso strinjali. “Pri mladih ni bilo nikakršnih pomislekov in tudi naši konkurenti so se zelo lepo odzvali in nam takoj dali pisna soglasja. Pri starejših lastnikih v sosednji zgradbi pa seveda vsaka novost zmoti nek normalen ritem življenja,” pojasnjuje Štemberger.

Ogledalo podjetja in dobrodošlica strankam

Prostor je z bikom gotovo bogatejši, kot je bil brez njega, je prepričan. “Dolžnost vsakega od nas je, da uredimo svojo okolico pred svojim pragom. To je naše ogledalo, je tudi dobrodošlica strankam, ki vstopajo v zgradbo. Nenazadnje se mi zdi prav, da glede na trud, ki ga mestna občina vlaga v urejanje mesta, tudi lastniki sami naredimo korak v to smer.”

Na dolgi rok bo impozantni kip zagotovo prispeval k ugledu podjetja, verjame Štemberger, vesel včerajšnje medijske odmevnosti selitve Boljkovega bika na ljubljanski naslov. O starem življenju skulpture zdaj priča le še nekaj centimetrov velik Mipov logotip, odtisnjen v bron pri bikovem desnem plečetu.

JANA KREBELJ


Najbolj brano