Bela napotnica razklala ljudi

Bela napotnica v zdravstvu je po odločitvi Zavoda za zdravstveno zavarovanje zamrznjena do februarja. Bolniki, ki jim specialist - zasebnik na samoplačniškem pregledu svetuje dodatne preiskave ali operacijo v javnem zdravstvu, bodo za to še naprej morali po nove zelene napotnice k svojemu zdravniku. Beli napotnici že očitajo, da bo vstopnica bogatih za preskakovanje čakalnih vrst.

Pomisleki zoper uvedbo bele napotnice, ki bi jih dobili bolniki, ki bi odšli na samoplačniške preglede,  se  kar vrstijo, hkrati pa ostajajo njeni zagovorniki neomajni. Foto: /
Pomisleki zoper uvedbo bele napotnice, ki bi jih dobili bolniki, ki bi odšli na samoplačniške preglede, se kar vrstijo, hkrati pa ostajajo njeni zagovorniki neomajni. Foto: /

SLOVENIJA, PRIMOR SKA > > Uvedbe bele napotnice se je Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) dolgo otepal, pod pritiski Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), ki jo brani in se sklicuje na razsodbo ustavnega sodišča iz leta 1998, pa jo je nameraval uvesti 1. januarja.

Niz argumentov za in proti

Na skupščini ZZZS minulo sredo se je o tem vnela žgoča razprava in novost je generalni direktor Samo Fakin zamrznil do februarja. V ponedeljek jo bo razčlenjeval še upravni odbor ZZZS.

Zbornica pa je na spletu že pripravila obrazec te napotnice. Brani jo zato, ker da gre za sicer že dokaj ustaljeno prakso obiskovanja samoplačniških ambulant zato, ker naj bi razbremenila osebne zdravnike. Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri ZZS Mihael Demšar, sicer zdravnik koncesionar v Novi Gorici, zavrača trditve, da bi bila bela napotnica vstopnica v preskakovanje čakalnih vrst. Meni, da bi bolniku in osebnemu zdravniku prihranila čas. Z njo bi se bolnik s samoplačniškega pregleda lahko takoj postavil v čakalno vrsto v javnem zdravstvu; na njen rep, seveda.

Je novost neskladna z zakonodajo?

Kljub temu se krepi prepričanje, da bi postala bela napotnica vstopnica bogatejših v preskakovanje čakalnih vrst in pomagalo do hitrejše operacije ali pregleda v bolnišnicah. Tako meni tudi Martin Toth, predstavnik upokojencev v skupščini ZZZS in njen nekdanji zaposleni. Opozarja, da je bela napotnica v neskladju z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Poudarja, da zbornica ni pooblaščena za izdajanje takšne listine in da je treba vse to temeljito proučiti.

Predsednica upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm omenja najprej potrebo po analiziranju pravic in obveznostih zdravnika v javni mreži in zasebnika, ki ni del javne mreže. Ugotovitve bi razjasnile, kdo, za kakšne napotitve v javnem sistemu lahko izda belo napotnico.

Ministrstvo za, NIJZ previden

Da bi bela napotnica razbremenila osebne zdravnike pisanja dodatnih zelenih napotnic, pa meni zdravstveno ministrstvo in jo zato tudi podpira.

Bolj previdni in zadržani pa so v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Opozarjajo na slabe in dobre plati takšne novosti. Šele v praksi bi se izkazalo, ali postaja bela napotnica zares privilegij bogatejših, ki si pač lahko sami plačajo pregled pri specialistih - zasebnikih.

Rade Pribaković iz NIJZ dodaja, da tudi nekateri bolniki, ki so sicer manj premožni, že tudi zdaj ubirajo takšne poti, da se podajo na samoplačniški pregled k specialistu, ker gre pač za osebno zdravje. Ni pa natančnih podatkov, kje in kdo so zasebni specialisti, koliko jih bolniki obiskujejo zaradi nuje in želje priti čim hitreje do diagnoze in tako biti prej na vrsti tudi za zdravljenje v javnem zdravstvu.

V Sloveniji velja načelo enake dostopnosti do vseh zdravstvenih storitev. A Pribaković opozarja, da so manj premožni, zlasti zunaj mest, kjer so bolnišnice, že zdaj na slabšem - že zaradi odvisnosti od slabih javnih prevozov je zanje dostopnost do obravnave zato slabša.

Oglasilo se je tudi Gibanje za javno zdravstvo, ki ostro zavrača uvedbo bele napotnice zdaj ali kasneje. Poudarja, da bi ta listina le še dodatno omogočila bogatim hitrejše zdravljenje.

JASNA ARKO


Najbolj brano