Bela knjiga o pogojih za upokojitev: starost 67 let in 15 let zavarovalne dobe

Ministrstvo za delo je predstavilo belo knjigo o pokojninah, s čimer se začenja razprava o prihodnosti pokojninskega sistema. Kot temeljni upokojitveni pogoj predvideva starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe, je dejal vodja delovne skupine za pripravo bele knjige Andraž Rangus z ministrstva. Pravico do predčasne pokojnine bi črtali.

Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z 
veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let. Foto: Susana Vera
Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let.

Glede na danes predstavljeno vsebino bele knjige bi pokojnine v prehodnem obdobju prvih desetih let usklajevali v višini 60 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. V drugem desetletju po reformi bi se usklajevale v višini 30 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 70 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. Po prehodnem obdobju pa bi se usklajevale le v višini rasti cen življenjskih stroškov.

Postopno naj bi uvedli točkovni sistem. Ta meri individualne dohodke v razmerju do povprečnega dohodka širšega gospodarstva, glede na ugotovljeno razmerje pa se določi število točk za vsako posamezno obdobje vplačanih prispevkov.

Tak sistem še vedno temelji na dokladnem principu, vendar je bolj pregleden od zdajšnjega sistema in omogoča bolj pravično odmero pokojnine, je dejal Andraž Rangus ob današnji predstavitvi bele knjige na Brdu pri Kranju.

Direktor Inštituta za ekonomska raziskovanja pri ljubljanski ekonomski fakulteti Boris Majcen pa je opomnil, da spremembe pokojninske zakonodaje zadevajo predvsem generacije, ki se na trg dela šele vključujejo, to so mladi, ki so po njegovem mnenju pogosto premalo slišani. Po svarilih Majcna in tudi drugih razpravljavcev mladi ne zaupajo v sedanji sistem, ne verjamejo, da bodo pokojnino dočakali. "Ko skušamo prilagoditi sistem, je na nas zelo velika odgovornost, saj se pogovarjamo o prihodnosti naših otrok in vnukov," je opozoril. In v Mladinskem svetu Slovenije so opozorili prav na to - da je treba govoriti tudi o interesih generacij, ki bodo pokojnine prejemale šele čez desetletja. Pokojninski sistem mora biti oblikovan tako, da bo ponovno užival zaupanje mladih, ki morajo biti v središču te reforme, so zapisali v sporočilu za javnost.

Bonusi za delo po dopolnitvi 40 let zavarovalne dobe

V predlaganem sistemu zaradi črtanja pravice do predčasne pokojnine ni sistema malusov. Predvideni so bonusi za delo po dopolnitvi 40 let zavarovalne dobe.

Pravico do letnega dodatka, ki je za upokojence v podobni vlogi kot regres za aktivno prebivalstvo, naj bi izločili iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Del denarja za izplačilo letnega dodatka pa bi lahko uporabili za varstvo posameznikov z najnižjimi pokojninami ali za dolgotrajno oskrbo.

Pokojnine bi v prehodnem obdobju prvih desetih let usklajevali v višini 60 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. V drugem desetletju po reformi bi se usklajevale v višini 30 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 70 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. Po prehodnem obdobju bi se usklajevale le v višini rasti cen življenjskih stroškov. Ogorčenje nad tem, da ministrstvo za delo rešitev iz bele knjige o pokojninah pred objavo v javnosti ni predstavilo koaliciji, pa je izrazil prvak Desus Karl Erjavec. To razpravo pričakuje, sicer bo Desus podporo beli knjigi odrekel, je napovedal Erjavec. V Desus namreč že glede na prve informacije nasprotujejo nekaterim rešitvam.

Poslanska skupina DeSUS je po navedbah prvaka druge največje koalicijske stranke vsebino bele knjige prejela danes, po predstavitvi na Brdu pri Kranju. Vsebino bodo še podrobneje analizirali, je dejal in dodal, da imajo za zdaj le prve pripombe, saj da so za večji del rešitev bele knjige izvedeli iz medijev.

Pokojnina iz prvega stebra bo višja kot zdaj

Po Rangusovih besedah se bomo upokojevali leto ali dve kasneje kot po trenutni zakonodaji. Pokojnina iz prvega stebra pa bo višja kot zdaj, razmerje z našo zadnjo plačo bo med 60 in 70 odstotkov.

Za vzdržnost pokojninske blagajne je treba po njegovih besedah veliko narediti tudi pri zagotavljanju delovnih mest za starejše delavce in za mlade.

Opozoril je, da se bela knjiga nanaša na pokojnine generacij, ki šele študirajo ali so na začetku karierne poti.

STA


Najbolj brano