Begunce najbolj zanima postopek registracije

Begunce ob prihodu v Slovenijo po besedah direktorice PIC Katarine Bervar Sternad najbolj zanima postopek registracije. “Najpogosteje sprašujejo, ali se morajo registrirati, dati prstne odtise, kaj se bo z njimi zgodilo, če tega ne bodo storili, jih bo policija zaprla, kdaj lahko gredo naprej,” je dejala.

Begunce ob prihodu v Slovenijo po besedah direktorice PIC 
Katarine Bervar Sternad najbolj zanima postopek registracije. Foto: Jure Batagelj
Begunce ob prihodu v Slovenijo po besedah direktorice PIC Katarine Bervar Sternad najbolj zanima postopek registracije. Foto: Jure Batagelj

LJUBLJANA > Katarina Bervar Sternad je poudarila, da bodo sodelavci Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij - PIC beguncem svetovali, naj opravijo registracijo, saj s tem ne bodo ob možnost, da kasneje zaprosijo za mednarodno zaščito na primer v Nemčiji. Policija bo namreč pri registraciji preverila predvsem identiteto osebe in kaj oseba želi v Sloveniji - zaprositi za zaščito ali ne.

“Če pa bodo odvzemali prstne odtise - kot vemo, sedaj tega še ne delajo -, pa teh ne bodo vnesli v tako imenovano EURODAC bazo. Beguncev zato v primeru, da bodo kasneje uspeli priti do Nemčije in tam zaprositi za mednarodno zaščito, ne bodo vrnili po Dublinski uredbi,” je pojasnila.

Direktorico PIC skrbi, da bo beguncem onemogočen vstop v Slovenijo. “Glede ostalih pravic, vsaj kar se tiče oskrbe in nastanitve, pa računamo, da bo država skupaj s humanitarnimi organizacijami uspela poskrbeti za njih,” je dejala. Napovedala je, da bo PIC s pomočjo sodelavcev na terenu budno spremljal postopke in nastanitvene zmogljivosti.

“Skupina nevladnih organizacij, ki pokrivamo področje monitoringa človekovih pravic, smo že povezane in dogovorjene aktivnosti že izvajamo,” je poudarila Bervar Sternadova. Po njenih besedah PIC zaenkrat dela predvsem v azilnem domu, kjer trije njegovi pravniki nudijo pravno pomoč in zastopanje osebam, ki so zaprosile za mednarodno zaščito.

“Ker se je število prosilcev danes povečalo, predvidevamo, da bo jutri potrebna pomoč še dveh dodatnih pravnikov,” je napovedala. Že danes zvečer pa bo PIC pripravil usposabljanje za prostovoljce, ki bodo pomagali na terenu in niso nujno pravniki. Bervar Sternadova je še izrazila upanje, da bo na terenu na voljo dovolj prevajalcev.

Koordinacija skoraj 30 nevladnih in humanitarnih organizacij - med njimi tudi PIC - je sicer danes pozvala vlado, naj začasno suspendira izvajanje pravil evropske migracijske in azilne zakonodaje, vključno z Dublinsko uredbo in sporazumi o vračanju, in nemudoma vzpostavi koridor. Trenutno je namreč na Hrvaškem prek 13.000 beguncev, ki nameravajo prečkati Slovenijo.

STA


Najbolj brano